До края на 2020 г. ще бъде изградена съществена част от магистралния път между Видин и Ботевград, съобщиха от пътната агенция

За четвърта поредна събота във Видин се проведе протест за магистрален път и тунел под Петрохан и протестиращите блокираха за няколко часа движението към Дунав мост 2. Макар че в него се включиха по-малко хора в сравнение с предишните съботи, организаторите обявиха, че протести ще има и на 24 февруари, и на 3 март и ще продължат докато управляващите не изпълнят исканията им.

Въпреки че стана ясно, че строителството на най-тежките участъци от пътя ще започнат през тази година, организаторите настояват за решение на Министeрския съвет за стартиране на процедурите по изграждане на цялото трасе на магистрила Видин и София и тунел под Петрохан, с точен график, етапи, осигурено финансиране и краен срок на завършване до края на 2021 година.

През седмицата АПИ обяви обществена поръчка за извършване на археологическо обследване по трасето на пътя от Видин до Враца, а на 31 януари правителство прие решение за отчуждаване на имоти за участъка Мездра – Ботевград. До 15 март ще започнат процедурите за избор на строител на тази отсечка, която е с дължина 35 км, а до средата на годината започва процедурата и по избор на строител и надзор в отсечката Видин – Ружинци.

От пътната агенция съобщиха, че до края на 2020 г. ще бъде изградена съществена част от магистралния път между Видин и Ботевград.