Държавата е взела под внимание и е гарантирала сигурността на системата за обмен на информация между Агенция “Митници” и НАП - т.нар. БАЦИС. Това заяви по време на парламентарния контрол финансовият министър Владислав Горанов в отговор на въпрос, зададен от червения депутат Жельо Бойчев относно мерките за отстраняване на проблемите в системата за контрол на търговията с горива.

Сред мерките, изброени от министър Горанов, са: влизането в системата само с електронен подпис, вече работеща система за наблюдение на работните станции, която уведомява за всяко влизане в БАЦИС, въведена система за наблюдение на всяко интегрирано комуникационно устройство, подмяна на всички станции, работили със стар вариант на операционната система. Министърът специално подчерта, че е изпълнено обещанието към бизнеса за бърза обработка на документи и 99,92% от тях вече се обработвали за 30 секунди.

Министърът подчерта, че системата е изградена, за да има инструментариум за намаляване на контрабандата на горива и сивия сектор.

Преди месец възникна скандал заради доклад на ДАНС, който визираше слабости в системата БАЦИС, позволяващи нерегламентирани влизания в нея.