До края на годината ще започне ремонт на засегнат от свлачище участък от пътя между Свиленград и Капитан Андреево, съобщи в парламента министърът на регионалното развитие Николай Нанков.

Финансирането от 6,5 млн. лв. било осигурено, и в случай че решението за избор на изпълнител не бъде обжалвано, най-късно в края на май ще бъде сключен договорът.

Пътната агенция ще прави ремонт и на участък от 20 км от пътя Пристое - Подайва - Исперих, като стойността му е около 10 млн. лв. Работите трябвало да приключат до кряа на тази година.

През 2018 г. е планиран ремонт и на пътя за Перник в участъка от бензиностанция “Лукойл” до пътен възел “Даскалово”. Движението там било интензивно и в пиковите часове имало задръствания. Ремонтните дейности ще включват освен подобряване на състоянието на отсечката и реверсивно движение чрез светофарни уредби.

“Страдаме от системното недофинансиране в пътния сектор, поради което има стотици участъци от републиканската пътна мрежа в недобро състояние”, каза още Нанков.

Проблемът с липсата на пари щял да бъде решен с въвеждането на толсистемата. Увеличените приходи от такси чрез нея щели да позволят след 4 до 6 години темата за състоянието на второкласните и третокласните пътища вече да не стои на дневен ред, каза Нанков.