Какво налага да се направи ново райониране на страната и какви ще са ползите за населението. Тези въпроси ще бъдат поставени на дискусия, която "24 часа" организира в понеделник в София.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков ще обясни как държавата ще постигне целта си да създаде силни и жизнени райони, които са по-добре географски обособени и разположени по основни оси на развитие.

В дебатите ще се включат изпълнителната, местната власт, депутати, представители на бизнеса. Участие са потвърдили кметът на София Йорданка Фандъкова, областният управител Николай Пехливанов, кметове и областни управители на повечето областни градове и др. 

Новото делене на районите за планиране на България е от изключително важно значение за развитието на регионите след 2020 г. В зависимост от него ще се определи както възможността за достъп до еврофондовете в следващия програмен период, така и по-ефективното функциониране на администрацията.

Какво предлага държавата? Какво налага да се направи ново райониране? Какви ще са ползите за населението? Какви ще са улесненията за бизнеса?

Това ще стане ясно на срещата, която ще започне в 13 часа на 26 февруари (понеделник) в София Тех Парк.

На форума ще се дебатира:

• Кой вариант за райониране е най-подходящ – с четири, пет или шест района

• Кои са моторите при новото райониране

• Кои общини и населени места са с най-голям потенциал за растеж

Прекрояването на картата на България и уедряването на сегашните 6 района за планиране се налага, за да може да се кандидатства за еврофинансиране. Според изискванията на ЕС в един район за планиране задължително трябва да живеят минимум 800 000 души и максимум 3 милиона. В Северозападния регион населението прогресивно намалява и вече не отговаря на този критерий.

Първият от новите варианти заличава Северния централен район и неговите области се разделят между Североизточния и Северозападния район.

Според втория вариант държавата е разделена на 4 района за планиране.

Последният, трети вариант, предвижда пак 6 района като сега, но преформатирани. Акцентът при него е огромният район на Западна България от Видин до Петрич, който включва областите София, Благоевград, Кюстендил, Перник, Видин, Монтана и Враца.

Някои кметове обаче се обявиха категорично против това градът им да е част от район с високо БВП например. По този начин показателите на целия район се повишават, а това лишава не дотам  развитите градове от подпомагане.

Градоначалници вече дори поставиха условия - съгласни са да принадлежат към нов район, но само ако се подобри свързаността между градовете като се построят нови пътища.

Експерти очакват оживени дискусии за това как трябва да се прекрои страната. Нямало да е учудващо и да се появят и четвърти и пети вариант. 

Три основни варианта за новото райониране, които ще се дебатират.
Три основни варианта за новото райониране, които ще се дебатират.