Ще има глоба до 2000 лв.

До две години затвор и глоба от 500 до 2000 лв. да се налагат на бракониер, който лови риба в язовир с мрежи. Наказанието ще важи за повторно нарушение на забраната, ще бъде отнемано и правото на риболов. Тези изменения на Наказателния кодекс предлагат Красимир Богданов и негови колеги от “Обединени патриоти”.

При първоначално нарушение глобата скача двойно - в момента е 100 лв., депутатите предлагат да се вдигне на 200. Суровите наказания ще важат за всеки, който лови риба с взривни, отровни или зашеметяващи вещества или в количества, надхвърлящи значително нормите за любителски риболов. Те ще важат и за лов на застрашени видове или в запазени места, или при маловодие и през размножителния период на рибата.

Депутатите предлагат измененията, след като разбират, че в регистъра на агенцията по рибарство има имена на бракониери рецидивисти. Цитира се Пламен Стойков Тодоров от Монтана, който за 8 месеца е залавян 10 пъти с мрежи. В края на януари е хванат с над 100 кг риба и въпреки че има 4 висящи досъдебни производства, той продължава да бракониерства.

България е една от малкото държави в ЕС, които наказват бракониерския улов и риболов с мрежи и взривни вещества само с глоба, посочват вносителите.

Те изчисляват, че често при използването на неразрешени средства размерът на улова надвишава максималния от 3 кг. Глобата била 3000 лв., но при улов от над 100 кг печалбите на бракониерите били многократно по-големи. Така се подбивали цените на легалните продавачи, нарушавали се и екологичното равновесие и нормалната популация. Тези недобри практики пък изгонили любителите на риболова извън страната ни, където да практикуват хобито си.