В сряда Европейският съюз ще представи отговор на решението на държавния глава на САЩ Доналд Тръмп за налагането на допълнителни тарифи за внос на стомана и алуминий в страната, предава AFP.

В Брюксел обмислят да наложат ответни действия спрямо американски продукти като джинси, уиски и мотоциклети. Решението на ЕС ще бъде представено буквално броени часове, след като икономическият съветник на американския президент Гари Койн, влиятелен бивш банкер на „Голдман Сакс", се противопоставил категорично на мерките и подаде оставката си, предава "Фокус".

Не се очаква обаче решението на ЕС да бъде официално, тъй като новите тарифи на Тръмп все още не са влезли в сила. Президентът на САЩ аргументира въвеждането им с „нелояланата конкуренция“, пред която е изправена местната индустрия. На свой ред държавният глава на Франция Еманюел Макрон предупреди, че Европа ще бъде готова да отговори, ако Вашингтон наложи тарифите.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер също отправи предупреждения, че Брюксел ще „атакува“ с вносни мита водещи американските марки като мотоциклетите „Харли Дейвидсън", дънките „Левис“ и бърбъна. Заканите провокираха острата реакция на Тръмп, който се зарече да наложи такси за вноса на автомобили от ЕС, подхранвайки по този начин опасенията от трансатлантическа търговска война.