Няма опасност за природата в Пирин. Това заяви швейцарецът Ерве Летие от Международния съюз за защита на природата (IUSN), който бе в България на мониторингова мисия по покана на Министерството на околната среда и водите. IUSN e организацията, която следи природните обекти и тяхното опазване за нуждите на ЮНЕСКО.

Основната задача на Летие бе да се запознае с новия план за управление на Пирин и дали той отговаря на изискванията на ЮНЕСКО. Друга част от ангажимента на експерта, който има над 40-годишен опит в наблюдението на защитени територии, е да извърши оценка на изградените досега съоръжения в ски зона Банско. Той е у нас по решение на сесията на ЮНЕСКО в Истанбул.

Това е трета поред мисия на ЮНЕСКО за Пирин, като предишните бяха през 2011 и 2015 г. Те излязоха със заключения, че лифтовете и пистите са изпълнени по природощадящ начин и не влияят негативно на Пирин като обект на ЮНЕСКО. В рамките на следващите два месеца предстои Летие да представи доклад пред организацията на ООН и пред МОСВ със становище по отношение на състоянието на Пирин.