Новината идва месец след като компанията получи приз за най-добър работодател

“Лидл България” открива 300 нови работни места в София. Те са за позицията касиер-продавач с начална брутна заплата от 1260 лв., от която 60 лв. са под формата на ваучери. Това съобщи в петък Милена Драгийска - главен изпълнителен директор на “Лидл България”. Компанията гарантира фиксирано увеличение след първата година и ръст след третата година до над 1 600 лв. с включени отново и ваучери за храна.

Кандидатстването за позициите е отворено още в петък на jobs.lidl.bg. “Всеки, който има интерес да се развива в сигурна и утвърдена световна компания като “Лидл България”, може да се запознае със свободните позиции за касиер-продавач в столицата”, казаха от компанията.

Новината идва месец, след като търговската верига бе отличена с приза “Най-добър работодател” на България за 2017 в класацията на консултантската компания Aon.

Наградата отразява високата ангажираност и отдаденост на хората, които работят във веригата, и е естествен резултат от отличните условия и възможностите за развитие, които получават в компанията. Освен отлично заплащане предложението на веригата за позицията касиер-продавач в столицата включва още модерна работна среда, допълнително здравно застраховане, възможности за гъвкаво работно време, както и възможности за развитие.

“Всеки десети в компанията е получил възможност за кариерно развитие. Редица от нашите кадри както в централата, така и на различни ръководни позиции извън нея, са били касиер-продавачи”, обясни Драгийска. И добави, че освен управители на магазин, някои от тях са стигнали до позицията на регионални мениджъри, които отговарят за няколко обекта.

Над 20% от кадрите по високите управленски етажи са завърнали се от чужбина българи, които са завършили образованието си извън страната. “Лидл България” може да се похвали и с много по-добър показател по отношение на равнопоставеността спрямо доста западни държави. Малко над 34% от ръководните позиции са заети от жени.

“И това не се дължи на мен”, пошегува се Драгийска. Тя добави, че когато открие наистина добри кадри, компанията заслужено им дава възможност да направят следващата кариерна стъпка.

Освен това “Лидл България” е единственият търговец у нас с електронно отчитане на работното време - това означава, че всеки служител на нормирано работно време - каквито са и касиер-продавачите, по електронен път отчита своята работа и почивки. Така се гарантира плащане до минута точност на изработените редовни или извънредни часове.

Именно заради точността и коректността този вид електронно отчитане е много харесвано от служителите. Касиер-продавачите във веригата получават и разнообразни възможности за обучение, което трае поне шест седмици, допълнителна квалификация и кариерно развитие. Бюджетът, който ежегодно компанията отделя за обучение, е шестцифрен.

“Лидл България” се насочва към всички възрастови групи - от най-младите до служители на възраст 50 плюс. Драгийска обяви, че в компанията има широк спектър от възможности в разнообразни сфери като строителство, продажби, логистика, стоково снабдяване и маркетинг.

От компанията допълват, че предлагат и ще продължават да предлагат на своите служители най-добрите условия, разнообразни възможности за развитие, сигурност и коректност. “Най-ценното в една компания са хората, които стоят зад нея, затова няма да спрем да казваме, че успехът на “Лидл България” - това са нашите служители. Вярваме, че ще намерим тези нови 300 души, които ще обогатят силния ни екип и които ще разпознаят себе си в нашия девиз: “Успехът си ти”, обяснява Драгийска.

И допълни, че състезанието за качествени кадри вече е не само в България, но и в цяла Европа. Тенденцията вече била такава, че не работодателите избирали своите служители, а обратното - хората избират компаниите, за които да работят

Радвам се, че “Лидл България” осъзнава тази нова реалност и именно заради компании като нея няма смисъл от емиграция”, заяви Мирена Колева, собственик и управител на P&P Bulgaria и председател на БЕСА (Bulgarian Executive Search Association).

Освен наемането на нови хора в София тази година “Лидл България” планира и откриването на поне 7 нови магазина в страната. Те ще бъдат в големи градове като Пловдив и Варна.