Продължава да намалява броят на регистрираните безработни в бюрата по труда и през февруари - общо 230 611 за месеца, което представлява намаление от 2.8 на сто спрямо януари. Сравнението с година по-рано пък показва, че безработните намаляват с 14.5 на сто, съобщават от пресцентъра на Агенцията по заетостта.

Равнището на регистрираната февруарска безработица също се понижава - то е 7 на сто, а на годишна база се наблюдава значително свиване - с 1.2 процентни пункта.

Новорегистрираните безработни през февруари са 20 260. От тях 839 са били неактивни, т.е. не са били нито заети, нито учащи и не са търсили работа. От началото на годината медиаторите и техните партньори са активирали професионално 12 597 души.

Дейността на бюрата по труда е насочена и към заети, учащи и пенсионери, като през месеца 400 души са извършили регистрация като търсещи работа.

Февруарските данни сочат, че на работа са постъпили 18 145 души. Значителен е делът на устроените в реалната икономика - над 86 на сто от общо постъпилите на работа. В резултат на изпълнение на активните мерки за насърчаване на заетостта сред безработните, през месеца в субсидирана заетост са включени общо 2437 души, в т.ч. 1336 по схеми на ОП "РЧР", 1038 - по програми, и 63 - по мерки.

Агенцията по заетостта продължава да реализира обучения за придобиване на професионална квалификация и ключови компетентности, както и групови мероприятия за професионално ориентиране и за активно поведение на пазара на труда. В проведените срещи за професионално ориентиране и активиране са участвали 11 686 безработни. Завършилите обучение безработни са 183.

На първичния пазар са заявени 16 071 работни места. Над две трети от местата са заявени от частния сектор (80.6 на сто). Най-голям е делът на заявените свободни работни места на първичния пазар от сферата на: 27.4 на сто - от преработващата промишленост, 19.1 на сто - от хотелиерството и ресторантьорството, 13.7 на сто - от търговията, 5.9 на сто - от транспорта, складирането и пощите, 5.5 на сто - от държавното управление, и други.

По групи професии (съобразно структурата на НКПД - 2011) през февруари най-търсени са: персонал, зает в сферата на персоналните услуги (бармани, сервитьори, готвачи, камериери и др.); оператори на стационарни машини и съоръжения; работници в добивната и преработващата промишленост, строителството и транспорта; квалифицирани работници по производството на храни, облекло, дървени изделия и сродни; продавачи; водачи на МПС и подвижни съоръжения; работници по събиране на отпадъци; металурзи, машиностроители и (сродни на тях) и занаятчии; персонал, полагащ грижи за хората; помощен административен персонал по обслужване на клиенти и други.