Министерството на туризма работи за електронизация на услугите, така че документите за категоризация и прекатегоризация на туристическите обекти да се подават и по електронен път, съобщиха от ведомството.

Става дума за основните услуги в Министерството - категоризация на местата за настаняване и на заведенията за хранене, на СПА, балнео- и уелнес центровете и документите за регистрация на туроператорите и туристическите агенти. Това допълнително ще намали административната тежест за бизнеса и гражданите. Създаден е и Обществен съвет към министъра на туризма и предстои да се обсъдят промени в настоящата наредба за категоризация и прекатегоризация, е казала Николина Ангелкова във Велинград на среща с представители на местната власт и туристическия бранш от региона.

Тя е подчертала, че наградата за Велинград като СПА столица на Балканите, връчена през 2008 г. от Световната браншова организация на хотелиерите и ресторантьорите IHRA, е много важна за общината и за страната. Министър Ангелкова е поздравила присъстващите и за учредяването на Организацията за управление на туристическия район "Родопи", в който влиза и Велинград. Това е първата подобна структура в страната, съгласно изискванията на Закона за туризма, и ще даде много нови маркетингови възможности на региона да представи туристическия си потенциал, е допълнила министър Ангелкова.

Тя е припомнила, че ведомството вече е създало 8 културно-исторически дестинации и съвместно със земеделското министерство разработи 12 винено-кулинарни дестинации, които в момента се обсъждат на кръгли маси в страната, а област Пазарджик попада в една от тях - "Западна Тракия". Велинград ще участва активно и в бъдещите седем балнео- и СПА дестинации, които се подготвят в момента, е съобщила министърът.

Специално внимание ще се обърне на общините, които са определени като курортни центрове или национални курорти, за да ползват приоритетно финансиране, е посочила министърът.

Предстои с промени в Закона за туризма да се въведе доброволен етикет за качество в сектора, е напомнила още тя и е посочила, че институцията работи по обществената поръчка за създаване на Единна система за туристическата информация (ЕСТИ), която трябва да свърже в реално време регистрите на хотелите с Министерството на туризма, с МВР, НАП и общините. Вярвам, че до 6 месеца ще покажем демоверсията на системата, е коментирала министърът.

Министерството на туризма ще подкрепи честванията за 10-ата годишнина от обявяването на Велинград за СПА столица на Балканите на 1 и 2 септември.