Център за квалификация и преквалификация на кадрите в туризма към ресорното министерството, който ще работи в партньорство с образователното министерство, се очаква да стартира пилотно в София през следващата година. Ако върви успешно, ще направим клонове и в страната, е казала министърът на туризма Николина Ангелкова във Велинград при срещата си с преподаватели и ученици от Професионалната гимназия по икономика и туризъм "Алеко Константинов", съобщиха от министерството, цитирани от БТА. Тя е подчертала, че от висококвалифицираните екипи до голяма степен зависи имиджът на страната като целогодишна дестинация, което с особена сила важи за града - СПА столицата на Балканите.

Министърът е посочила, че липсата на достатъчно подготвени кадри в туризма е един от основните проблеми, но това е предизвикателство, с което трябва да се справим с общи усилия. Рекордните ръстове, които отчита българският туризъм през последните две години, означават много повече усилия за посрещане и обслужване на нашите гости, затова е много важно връзката между бизнеса и образованието да бъде ефективна, е казала Николина Ангелкова.

Чрез краткосрочния вариант за привличане на сезонни работници от трети страни, който прилагаме от миналата година, можем да подпомогнем отрасъла, но за нас е важно българските деца да се реализират професионално в страната си, е казала министърът. Създадохме Междуведомствен съвет за кадрите в туризма, за да решаваме координирано тези проблеми. Предстои и среща с Асоциацията на професионалните гимназии, с която също искаме да си сътрудничим и да постигаме конкретни резултати, съобщава Ангелкова.