До 2020 година малкият и среден бизнес може да усвои над 10 милиарда евро при пряко кандидатстване по програми на ЕС, съобщи в пресклуба на БТА във Велико Търново Веселин Халачев, председател на организацията "Обединени бизнес клубове".

Според него над 450 европейски програми могат да подпомогнат малките и средни предприятия, които генерират над 70 процента от брутния вътрешен продукт в Европа.

Халачев подчерта, че през юни в София ще се състои Балканска конференция с участието на бизнес организации от всички балкански страни, на която ще бъде обсъдено какво е договорило правителството за развитието на малките и средни предприятия в периода на шестмесечното председателство на Съвета на Европейския съюз.

Една от основните цели на ОБК е да се осигури информация и по-добри възможности на българския бизнес да излезе на балканските, европейските и световните пазари.

В организацията членуват над 2000 представители на малкия и среден бизнес.

Чрез експертите към организацията те получават съдействие при директното кандидатстване към европейските програми и информация за различни финансови инструменти.

Във Великотърновска област представителите на микропредприятията, малките и средни предприятия, членуващи в ОБК са над 10,но интересът нараства, каза Венелин Готев, председател на областната структура на организацията.