Повече от 6,5 млн. са посрещнатите чуждестранни туристи на Летище София за миналата година и това е годишен рекорд, а над 5 млн. туристи са посрещнати на летищата във Варна и Бургас. Очакванията са тази година цифрите да бъдат още по-добри и към момента се регистрират ранни записвания за морските ни летища с ръстове от 5 до 15 процента за различните дестинации. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова на 16-та годишна среща на авиационната индустрия, на която присъстваха зам.-председателят на Европейския икономически и социален съвет Яцек Кравчик, изпълнителните директори на българските авиокомпании и Летище София, представители на парламента, президентството, държавни институции, командването на ВВС, на синдикални централи, ветерани от авиацията,бивши министри и заместник-министри, журналисти и други гости, предава БТА. 

Статистиката за миналата година, която отчита почти 9 млн. чуждестранни туристи, и това, което очакваме за тази година, несъмнено се дължат на общите усилия, които всички ние полагаме - и в транспорта, и в туризма и най-вече в българската авиация, посочи Ангелкова. По думите й благодарение на авиацията в страната ни са пристигнали милиони туристи и това е едно от най-сигурните транспортни средства, което се използва от милиарди хора по света.

"Като министър на туризма ще продължа да работя за популяризиране на страната и да насочваме все повече отделните авиопревозвачи към страната и да разширяваме дестанциите, там където липсват. Само така ще постигнем основаната си цел - България да бъде дестинация на четири сезона, предпочитана и привлекателна целогодишна туристическа дестинация", каза още министър Ангелкова.

Ще продължавам да популяризирам и българското историческо наследство и българската култура във всеки един момент, защото за всеки един от нас е важно да познава своето минало, за да може да гради бъдеще. Не случайно в Министерството на туризма разработихме и културно-исторически дестинации, фокусираме се върху това да направим България целогодишна туристическа дестинация именно с тази цел, заяви министърът на туризма.

Несъмнено Домът на авиацията, където се провежда и днешната среща, е част от това историческо наследство, което страната ни има, посочи още Ангелкова.