От началото на тази година са в сила промени в Кодекса за социалното осигуряване, свързани с дадената възможност хората, които са осигурени за втора пенсия, да прехвърлят средствата си от частните фондове в Държавното обществено осигуряване. Всеки сам преценява дали ще взима две пенсии - една от НОИ в намален размер и втора от частния фонд, или само една пенсия в пълен размер от общественото осигуряване. Законодателят дава правото на избор, но предвижда и срокове за преместването на парите. Хората не са наясно с прехвърлянето на партиди от частните пенсионни фондове към НОИ и бъдещото им пенсиониране е обгърнато от неясноти, предава БНР.

 "Самата пенсионна реформа е една от големите болки на моето поколение и понеже е лишена от категоричност, ние пък нямаме възможност да направим информиран избор", споделя жителка на Ямбол.

"Затова съм решила за себе си, че ще изчакам първите пенсионери, които са потърпевши по тази реформа - родените през 1960-та година, за които беше задължително допълнително задължителното пенсионно осигуряване, за да видя какви суми ще се калкулират евентуално към техните пенсии. Тогава ще реша оставам ли в частния фонд или преминавам към НОИ. Абсолютно объркани са всички от моето поколение. Прехвърлени по няколко пъти в различни частни фондове, изкушавани от НОИ, непрекъснато правят калкулации и справки в Националния осигурителен институт чрез техните ПИК-ове, за да видят какво могат да разберат и какво не, търсят специалисти, но в крайна сметка, уверявам ви, хората не са наясно", добави тя.

Подуправителят на НОИ Весела Караиванова разясни: "Към края на 2017-та година към фонд "Пенсии" и фонд "Пенсии за лицата по член 69" са прехвърлени средства на малко повече от 6 300 лица, на стойност приблизително 43 милиона лева. По наши данни, от правото да прехвърлят средства от Сребърния фонд към Универсалния фонд за 2017-та година са се възползвали 51 лица."