„Две години и половина ЕС се чуди как да облага цифровите платформи и още няма точно решение, което да излезе в регламент. Да сте чули финансовите институции да говорят как да се оправят с биткойн? Какво става с дигиталната валута? И още един адски смущаващ пример: имате ли представа новите блокчейн, които излизат, каква революционна промяна ще направят? Ние създаваме една неувереност в икономиката на основата на някои от тези нови цифрови постижения. Тъй като те навлизат на пазара, който не е подготвен от институциите, колебанията са такива, че ще смущават цялата икономика. За два дни Фейсбук загуби 56 млрд от своята капитализация. Това ни очаква – един неспокоен свят с огромни колебания, с огромна мобилност на трудовия ресурс, защото компанията като се срути, хората ще бъдат освободени.“, каза изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев пред БНР.

5.6% от БВП в България вече се формира от информационните технологии, изтъкна още Данев: „И при нас върви тази промяна, но тя е комерсиално задвижвана, не институционално към една бъдеща високотехнологична икономика“.

„Европейските страни в челната десетка и петнайсетица имат брутен вътрешен продукт на глава от населението 30 хиляди евро. България има 7 хиляди евро. При 2 на сто ръст на европейската икономика, това означава 600 евро допълнително за тях. При 4 на сто ръст за нас, означава 280 евро. Тоест ние изоставаме все повече и повече, независимо от този ръст", поясни още председателят на БСК.