Компанията продава парцели в цялата страна с възможност за разсрочено плащане

Предлаганата земеделска земя от лидера в управлението на поземлени активи „Агрион“ предизвиква сериозен интерес както сред фермерите, така и от инвеститори, съобщиха от компанията.

„Агрион” продава апетитни парцели в цялата страна на цени, започващи от 300 лв./дка. Най-сериозен интерес се наблюдава в районите на Варна, Хасково и Монтана. Точното местоположение и големината на останалите за продажба парцели може да се видят на адрес http://www.agrion.bg/bg/zemq/sellingform.

Дружеството е предвидило възможност за покупка на терени на разсрочено плащане за период от три години, без първоначално самоучастие. От подобна опция се възползват предимно по-малки земеделски производители, които търсят различни варианти да придобият земеделска земя, без да им се налага да плащат накуп за нея. Другите потенциални клиенти са земеделци, които кандидатстват по програмата „Млад Фермер“. Мярката, която е част от Програмата за развитие на селските райони, осигурява финансиране в размер на левовата равностойност на 25 хил. евро. Все по-често се наблюдава тенденция парцели да купуват и хора, които до този момент не са се занимавали със земеделие. Благодарение на субсидиите от европейските програми и държавните помощи за много начинаещи земеделци обработването на ниви е вариант за докарване на прилични доходи.

Покупката на земя дава възможност земеделските стопани да комасират парцелите си и да разширят стопанствата си. Окрупняването води до увеличаване на добивите и намаляване на производствените разходи. Комасираните земи държат значително по-висока цена в даден район в сравнение с останалите парцели, категорични са агроекспертите.

Според пазарни наблюдатели сред най-честите купувачи през последните години са инвеститори, които влагат парите си в обработваема земя с цел доходност. Сметките показват, че инвестициите в земеделска земя носят доста по-добра доходност от банковите депозити и инвестиционните фондове. При средно покачване на цената с приблизително 4% на година и рента от 50 лв. покупката на поземлен имот от „Агрион“ би могла да донесе доходност от близо 10% дори и ако се налагат допълнителни инвестиции в разработване на парцела.

От „Агрион“ коментират, че най-често купувачите се свързват с компанията онлайн, на националния телефон 080011166 и на място, в офисите на компанията в цялата страна. Във всеки от регионалните офиси заинтересованите могат да получат безплатно експертни съвети, информация за пазара, търговски и юридически консултации.