Федералната търговска комисия (FTC) на САЩ официално потвърди факта, че разследва Facebook Inc. относно нивото на защита на личните данни на потребителите на социалната мрежа. Информацията е на Bloomberg, който добавя, че регулаторът се отнася „крайно сериозно“ към публикациите в медиите относно нарушаване безопасността на личните данни от страна на най-голямата социална мрежа и води „открито непублично разследване“, предаде kaldata.com.

Досега FTC отказваше да потвърди, че води разследване. Но нещата вече са наистина сериозни. Ако бъде установено, че Facebook е нарушавала условията на потребителското споразумение относно разкриването и използването на личните данни, то компанията ще получи грандиозни глоби – до $40 000 на едно нарушение на един потребител. Напълно е възможно към един потребител да има няколко нарушения. А пострадалите потребители на Facebook може да се окажат изключително много.

Веднага след излизането на тази информация в медиите, акциите на Facebook поевтиняха с още 5%. По този начин, капитализацията на компанията през последните няколко дни се срина с над 10%.