Възможностите за инвестиции в България бяха обсъдени на среща между министъра на икономиката Емил Караниколов и представители на германската компания VOSS Automotive GmbH - производител на автомобилни компоненти. На нея присъства и изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката.

По време на разговорите министър Караниколов е отбелязал, че Министерството на икономиката е реално ангажирано с подобряване на бизнес средата и може да се разчита на активно сътрудничество и подкрепа. "Ние работим усилено за изпълнението на икономическите приоритети на правителството - опростяване и улесняване на административното обслужване, поддържане на благоприятен бизнес климат, насърчаване на инвестициите и иновациите и подобряване на достъпа до финансиране", е казал още той.

Икономическият министър е посочил, че страната ни желае да привлече повече инвеститори, които да инвестират в българските индустриални зони. "Данъчният режим, в съчетание с наличието на квалифицирана работна ръка и най-ниските оперативни разходи в Европа, ни нарежда сред най-добрите дестинации за бизнес и инвестиции, е изтъкнал още той.

Министърът е представил на срещата и възможностите за участие по ОП "Иновации и конкурентоспособност", в която бъдещите инвеститори могат да кандидатстват. "Вашата компания ще има значителен принос, както за региона в който решите да инвестирате, така и за икономиката на България, е казал още Караниколов.

Представителите на немската фирма са били запознати и по въпроса за възможностите за дуално обучение и набирането на квалифицирана работна ръка в страната ни.

В заключение министър Караниколов е заявил, че автомобилната индустрия е един от най-бързо развиващите се сектори в нашата икономика. "България има много предимства за привличане на инвеститори в този сектор, но има и някои проблеми, които трябва да поставим и да търсим решения", е казал той.