По време на неформалното заседание на министрите на енергетиката от Европейския съюз са уточнени позициите на държавите-членки по отношение на три много важни досиета от законодателния пакет "Чиста енергия за всички европейци" - регламента за управление, директивата за енергийна ефективност и директивата за възобновяеми енергийни източници. Това информира енергийният министър Теменужка Петкова на пресконференцията след края на заседанието, което се състоя днес в НДК, цитирана от БТА.

Министър Петкова обяви, че са били обсъдени съществени елементи, свързани с изменение на Регламента за създаване на Агенцията за сътрудничество между енергийните регулатори /АСЕР/ в рамките на Европейския съюз.

Законодателният пакет "Чиста енергия за всички европейци" дава отговори и насоки как да бъде завършен преходът към нисковъглеродна икономика, посочи Теменужка Петкова. Тя изтъкна, че в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС трябва да се приключват преговорите по тези три важни досиета от законодателния пакет. Другата цел е да се постигне общ подход по отношение на досието, свързано с дейността на регулаторите на енергия в рамките на ЕС.

Еврокомисарят по въпросите на климата и енергетиката Мигел Ариас Канете каза, че тази седмица Европейският парламент е приел окончателния текст на директивата по пакета "Чиста енергия за всички европейци" и той се надява, че Европейският съвет ще го приеме също. Той допълни, че по време на българското председателство ще се работи активно по трите важни елемента от пакета, като за целта са проведени политически и технически преговори и днес са се проверили мненията на различните енергийни министри.

Мигел Ариас Канете изтъкна, че разходите за възобновяемата енергия са спаднали рязко, което се дължи на понижаването на разходите за акумулатори. Затова, според него, сега може със същата разходна ефективност да се постигнат по-амбициозни цели. Той заяви, че по време на българското председателство трябва да се намери компромис между позициите ЕП и ЕС и по тази тема.

Обсъдена е била и ролята на Агенцията за сътрудничество между енергийните регулатори - дали тя да запази своите компетенции или да има нови, както и дали да бъде запазена ролята на ролята на директора. Еврокомисарят е убеден, че до края на българското председателство ще бъде намерен общ за ролята на Агенцията.