Въвежда се единна обща процедура по оценка за въздействието на околната среда /ОВОС/, комплексно разрешително и доклад за безопасност, посредством съвместяване обединяване и отпадане на повторяеми етапи от самостоятелното и последователно провеждане на трите последователни процедури. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов в отговор на депутатски въпрос относно целите в заложените промени на Закона за околната среда.

Той отбеляза, че целта на законовите промени е да бъде създадена обща процедура за инвестиционни предложения, които подлежат на задължителна оценка за въздействието на околната среда, задължително комплексно разрешително и доклад за безопасност за предприятия с висок рисков потенциал. Процедурата е опционална и ще се извършва по искане на възложителя, каза министърът. Според него общата процедура ще доведе до ускоряване на процеса на разрешаване на икономически и производствени дейности, както и ще е своеобразна гаранция за следващия етап - разрешение за строеж и ползване и за въвеждане в експлоатация на обекта.

Ще бъде редуциран броят на изискваните документи от заявителите по административни услуги, а също така ще бъдат обединявани и съкращавани административните срокове и общата продължителност на трите административни процедури.

Въвежда се принципът "обслужване на едно гише" с един компетентен орган по отношение процедурата комплексно разрешително, посочи още Димов. Законопроектът е разработен във връзка с изпълнение на цели от програмата на правителството за намаляване на административните и регулаторни тежести върху гражданите и бизнеса, коментира той.