Търсенето на течни горива няма да свърши в дългосрочен план и има бъдеще за тях. Това заяви Валентин Златев - председател на Българската петролна и газова асоциация, при закриването на международната конференция да бъдещето на горивата до 2050 г. Тя се проведе в София и в участваха над 100 представители на на нефтения бранш, европейските и българските институции, депутати и експерти, както и Бела Келемен - президент на Европейската петролна асоциация, и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Според Златев съвременнити изисквания за околната среда подигат редица въпроси пред нефтената индустрия, правителствата и европейските институции. Един от най-важните бил декарбонизацията на транспортния сектор, но все още липсвали алтернативи в авиацията, водния и тежкотоварния транспорт, които щели дза продължат да ползват течни горива.

На конференцията от "Шел" и "Лукойл", които са членове на европейската и българската петролна асоциация, представиха проекти за нисковъглеродни горива като най-големия в света завод за водородна електролиза в рафинерията в Райнланд, Германия и технологиите, внедрени в "Лукойл Нефтохим Бургас".