Годишният оборот на фирмите в бранша е 3 млрд. лв.

Ако икономиката на България расте през последите години с по близо 4%, то има една индустрия, при която ръстът е двуцифрен, и това е аутсорсингът.

3 млрд. лева годишно прави индустрията у нас. За 2016 г. тя е създала 3,6% от брутния вътрешен продукт на страната, а очакванията са до 2020 г. този дял да нарасне до 4,2 на сто, когато аутсорсинг компаниите вече ще правят по 2,5 млрд. евро годишно. Това прогнозират експерти от Българската аутсорсинг асоциация.

Оттам обясниха, че дейностите, които се аутсорсват у нас, са разнообразни - клиентско обслужване, продажби, финанси, маркетинг, управление на човешки ресурси, логистични услуги и др.

Компаниите от

сектора се

оказват и сред

водещите

данъкоплатци

- 1,5 на сто от платените налози у нас се дължат на тях.

Освен това в сектора работят над 48 000 души, а прогнозите са броят им да мине 60 000 през 2020 г. По този начин аутсорсинг индустрията генерира 6,5% от всички заплати и 5% от всички социални придобивки. Очакванията са тези числа да се удвоят през следващите няколко години. Средната заплата в бранша била 2400 лева месечно.

В сектора оперират 389 компании, като с най-голям дял и водещи по обороти през 2017 г. са предоставящите изнесени бизнес услуги (BPO) - 53%. Фирмите, чиято дейност е в областта на информационните технологии (ITO), формират 47% от тази индустрия.

За сравнение през 2016 г. BPO секторът е бил с 58%, а ITO - 42%. Разликата между двете е малка, тъй като често дейностите се препокриват, а в някои от компаниите едновременно се извършват и двата вида дейности.

Колцентровете представляват 36% (74 фирми) от цялостния BPO сегмент, който наброява общо 208 компании.

“Те все още имат водеща функция, изхождайки от факта, че в основата си са ориентирани към обслужването на клиенти в различни сфери от бизнеса”, казва Светослав Иванов, изпълнителен директор на асоциацията.

Той обяснява, че

в по-голямата

част фирмите

са регистрирани

в България

Немалко от тях представляват дъщерни дружества на компании майки с централни офиси в Европа, САЩ, Индия и Азия.

“По данни от доклада ни за българската аутсорсинг индустрия през 2017 г. сегменти като HRO (изнесени услуги в областта на човешките ресурси) и FAO (изнесени услуги в областта на финансите и счетоводството) също отбелязват прираст, като те имат голям потенциал за развитие в бъдеще", обясни Иванов.

Противно на очакванията индустрията на изнесените услуги не се развива само в София, но и в други големи градове като Пловдив, Бургас и Варна.

Бурното развитие на индустрията постави България сред лидерите в този вид бизнес. Още през 2015 г. проучване на Cushman & Wakefield постави страната ни

в челната тройка

по атрактивност

в сектора

Като основна причина се посочват високообразованите специалисти и високото ниво на владеене на чужди езици.

Индексът на Cushman & Wakefield, по който се прави класацията, включва условията за бизнес, рисковете и разходите. България е привлекателна с качествените специалисти, ниските разходи и с членството в ЕС. Авторите на проучването отбелязват по-ниските данъци в страната и едни от най-ниските разходи за труд в Европейския съюз.

България има стабилна база от кадри с повече от 60 хил. ученици, които завършват български университети.

Приблизително 50% от тях имат дипломи по специалности, подходящи за аутсорсинг индустрията. 98% от учениците изучават поне един чужд език в гимназията, а 73% най-малко два, се посочва в доклада.

Според Индекса за аутсорсинг на бизнес процесите и споделените услуги за 2016 България е на второ място в Европа и на седмо в света като най-атрактивна BPO дестинация. Страната ни получи и Европейската награда за аутсорсинг дестинация на годината за 2015-а.

Според аутсорсинг асоциацията компаниите от сектора изпълняват все по-сложни операции, които носят висока добавена стойност за клиентите. Изискванията се променяли с бързото навлизане на облачните услуги, интернет на нещата, роботизацията, автоматизацията на бизнес процесите. Поради това секторът имал нужда от висококвалифицирани кадри, които не само владеят два или повече чужди езика, но и притежават знания и умения в областта на бизнеса, икономиката и инженерните науки.

Резултатите за аутсорсинг бизнеса за 2017 г. ще бъдат отчетени на годишната конференция на асоциацията, която ще се проведе на 8 юни. Очакванията са, че и през миналата година ръстът е бил двуцифрен и че бройката на заетите е достигнала 55 хил. души.

Увеличението се дължало основно на нови работни места в компании, които вече са установени на пазара. Създавали се и нови компании, но имало спад в инвестциите спрямо предходните години.

По данни на асоциацията чужденците, които работят в аутсорсинг сектора у нас, са около 15% от заетите. Имало и хора от страни от Западна Европа, тъй като заплащането тук било конкурентно заради по-благоприятното данъчно облагане.

Заради демографската криза в България в индустрията се очаквало да се наемат още повече чужденци. Поради това трябвало да бъдат облекчени условията за получаване на синя карта, за да може да бъдат привлечени високообразовани имигранти, за да може тази индустрия да продължи да расте.

Движи пазара на имоти, 70% от офисите се наемат от компании от бранша

Около 70% от търсенето на офис площи в България се дължи изцяло на аутсорсинг фирмите, посочва изследване на консултантската компания “Фортън – Кушман енд Уейкфийлд”, направено през 2017 г. Едва след тях се нареждат фармацевтичните компании и финансовият сектор. Българската аутсорсинг асоциация е един от учредителите на Алианс на развиващите се икономики в Европа за бизнес услуги.

Българската аутсорсинг асоциация е един от учредителите на Алианс на развиващите се икономики в Европа за бизнес услуги.

Процесът започна някъде през 2012-2014 г., когато предишна класация на същата компания нареди България на трето място в Европа и на 14-о сред 33 страни в света по привлекателност за аутсорсинг бизнеса.

През същия период финансовите услуги намаляваха дела си сред наемателите на бизнес сгради, защото самите финансови фирми в световен мащаб свиваха разходите си до голяма степен и защото прехвърляха част от дейностите си именно на аутсорсинг фирми.

По онова време от 10 евро на квадратен метър средните наеми в офис сгради нараснаха на 10,25 евро, докато в момента вече са стигнали 13,5 евро. Това са наемите в офис сградите от клас А. В клас B наемите са около 10 евро на квадратен метър.

Аутсорсинг фирмите обикновено сключват договорите за най-големите площи в една нова офис сграда, тъй като имат многоброен персонал. Често те се договарят със строителните предприемачи още преди сградата да е довършена и заемат цели етажи.

Аутсорсинг фирмите раздвижиха този пазар не само в столицата, но и в провинцията, най-вече в Пловдив, Варна и Бургас. Само в Пловдив например се преместиха да работят толкова много аутсорсинг фирми, че този вид работни места в града бяха увеличени с 5000 между 2014 и 2017 г.

Движи пазара на имоти, 70% от офисите се наемат от компании от бранша
Движи пазара на имоти, 70% от офисите се наемат от компании от бранша