През първите три месеца на 2018 г. в България са сключени 41 333 имотни сделки, което прави ръст от 11,5% в сравнение с първите три месеца на предходната 2017 г. Това показват официалните данни на Агенцията по вписванията, оповестени във вторник.

Макар ръстът да не е от най-високите, откакто се води такава статистика, той потвърждава очакванията за високи градуси на имотния пазар. Тенденцията се потвърждава и от годишния ръст от малко над 20% на сключените ипотечни сделки, за който “24 часа” съобщи миналата седмица.

Агенцията по вписванията не прави разбивка на сделките по вид на имота, т.е. в общия брой са включени договорите за покупка на жилища, магазини, офиси, ниви и т.н. Но все пак в големите градове, където не се сключват сделки за земеделски земи, а предимно за жилища, отбелязват ръстове на пазара.

Най-много сделки с имоти през първото тримесечие на 2018 г. са сключени в София - малко над 5600, което е с 12,1% повече спрямо същия период на миналата година. Спрямо предходното четвърто тримесечие на 2017 г. има спад от цели 40,2%, но началото на всяка година по принцип не е силно за имотния пазар и винаги в първото тримесечие се бележи спад.

Ръстът на ипотеките не съответства на ръста при броя на сделките. Обяснението трябва да се търси в това, че банките често кредитират покупките на жилища още на етап строеж, примерно при издаване на акт 14 за грубия строеж. Самият заем обаче се усвоява по-късно.

“Освен това инвестиционният процес в строителството трае между 24 и 60 месеца. Т.е. ръстът при строителството на нови жилища от 2015-2017 г. ще се отрази на имотния пазар едва през тази година”, отбеляза Младен Митов, анализатор на агенция “Явлена”.