Отрязаха със закон скъпи

централи от  цената на тока за бита  

Малките ВЕИ централи ще могат да получават високи цени за тока си. Това решиха депутатите от енергийната комисия при приемане на второ четене на промени в Закона за енергетиката. Трима депутати от ГЕРБ бяха против.

Ако текстът мине и в пленарна зала, то малките фотоволтаици, които са изграждани с еврофинансиране, ще могат да получават първоначално определената от КЕВР цена, която е към 300 лв. за мегаватчас.

Тя бе намалена средно 100 лв., след като ЕК постанови, че са получавали държавна помощ.

Депутатът от БСП Таско Ерменков заяви, че те вече са наказани и са изплатили дължимото. Министърката на енергетиката Теменужка Петкова не се съгласи, но въпреки това текстът бе приет.

Всички ВЕИ, топлофикациите и заводските централи ще продават тока си на борсата от 1 януари 2019 г., решиха още депутатите. Първоначално се предлагаше датата да е 1 юли 2018-а. Все още обаче няма нотификация от ЕК за когенерациите и това е причината за отлагането на срока.

Освен че разшириха правомощията на КЕВР за разследване на пазарни злоупотреби, депутатите решиха в бюджета на комисията да остават таксите и глобите, които събира. Това прави към 11 млн. лв. на година при 4 млн. бюджет сега.

Това ще позволи да се увеличат заплатите в КЕВР. Според председателя на енергийната комисията Делян Добрев експертите в регулатора ще могат да получават 2000-3000 лв., а шефовете на дирекции - към 3500 лв. Целта била да се доближат до доходите в енергийния сектор, които са 3800 лв.

По предложение на Добрев бе гласувано от регулирания пазар да се изключат централи с високи цени. Така няма да се плаща за разполагаемост на тецовете “Варна”, “Бобов дол” и “Марица 3”. Според изчисления на бизнеса, ако те бъдат включени в микса на НЕК, това ще доведе до допълнителни плащания от 330 млн. лв. за година.