Седмица преди голямата среща на върха между лидерите на ЕС и Западните Балкани на 17 май, КНСБ ще събере представители на съседните ни страни, за да обсъди една от най-важните теми в региона - равнището на доходите в страните от Балканския полуостров, както и перспективите пред сближаването им с тези в Западна Европа. Това съобщиха от пресцентъра на синдиката.

Форумът ще се състои утре от 9.00 часа в конгресен център "Глобус" в сградата на КНСБ.

Представители на най-големите синдикати от България, Сърбия, Черна Гора, Румъния и Албания, ще обсъждат какво е заплащането в техните държави, кои са основните проблеми пред хората на труда и какви са перспективите в близко бъдеще с оглед присъединяването на Западните Балкани към ЕС.

Очаква се срещата да бъде открита от вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева и президентите на двата национално представителни синдиката - КНСБ и "Подкрепа" - Пламен Димитров и Димитър Манолов.

В дискусиите ще участват още Петер Шерер, заместник-генерален секретар на ЕКП и Габриеле Бишоф, председател на групата на работниците, ЕИСК.

Последните данни на КНСБ показват, че средната работна заплата на Балканите изостава номинално между 5 и 10 пъти спрямо старите държави-членки и около 1.8-2.2 пъти спрямо новите държави-членки.

По отношение на минималната работна заплата, с най-нисък размер са Албания (180,52 евро) и Македония (239,74 евро). На другият полюс е Хърватия с 462 евро. България е с най-ниската минимална заплата в ЕС - 260,76 евро. За сравнение в Люксембург тя е 1999 евро.

Очаква се софийската конференция да приеме Декларация към Срещата на върха ЕС - Западни Балкани, която ще бъде връчена и на българското правителство, което председателства Съвета на ЕС.