Във водещ сайт с оферти за работа набират медици със 780 лв

По официалната статистика обаче в здравеопазването вземат повече от туризма

Свободни места за сервитьор и барман със стартово възнаграждение между 750 и 1100 лв. са обявени във водещ сайт за работа. Пак там има и обяви за търсене на лекари с брутна заплата 780 лв., видя “24 часа”.

Офертата за сервитьори е от сладкарници “Неделя”. Един от собствениците на заведение от веригата, която е на франчайз принцип, обясни за “24 часа”, че вероятно става дума за брутно възнаграждение - твърда заплата, заедно с процент от оборота.

Сервитьорите работят на 8-часови смени и графиците им се определят индивидуално седмица за седмица.

Пловдивската общинска болница “Свети Мина” пък търси да назначи лекари - гастроентеролог и неонатолог, с брутна заплата 780 лв. “Това е положението. Такива са щатните разписания. Не съм ги измислил аз. Несравними са работата и отговорността на медика с тази на сервитьора”, каза управителят на здравното заведение д-р Генадий Странджев.

По думите му болницата изпитва недостиг на интернисти, ендокринолози и пулмолози, но не може да им предложи по-голямо заплащане. “Не се предвиждат надбавки. Единствено ако успеем да заработим над лимита, можем да дадем допълнителни бонуси. Има такава възможност”, допълни управителят. Според него ординаторите в “Св. Мина” са с 630 лева заплата. А специализантите - с 950 лева.

“Те получават повече от лекарите без специалност. Такива са нормативните разписания”, допълни д-р Странджев. Положението в болницата е отчайващо, казва кардиологът д-р Цветан Деведжиев. В петък 54 сестри се вдигнали на протест заради ниски заплати. Получават колкото санитарките - 540 лева, а шеф на отделение взема 1500 лева.

Средната заплата в държавните здравни заведения е 1087 лв. месечно, сочат данни на НСИ, а в частните - 1370 лв. В хотелиерството и ресторантьорството средната заплата е 649 лв. на месец. Заради сезонния характер на работата през четвъртото тримесечие, което с изключение на декември е извън активния туристически сезон, средната заплата пада до 600 лв. месечно.