4 въпроса са били обсъдени на срещата в Министерския съвет между европейския комисар по транспорт Виолета Булц и министър-председателя Бойко Борисов, министъра на транспорта Ивайло Московски и представители на българските превозвачи.

По отношение на задължението шофьорите да се връщат в родните си страни като част от тяхната задължителна почивка, позицията на комисаря е че на шофьорите трябва да е предоставена възможност да изберат къде да прекарат повчивката - у дома или в страната, в която се намират.

Вторият въпрос е свързан с това дали превозвачите трябва да нощуват в камионите си или на хотел. 

Комисията иска да се изградят охраняеми паркинги, с които застрахователите да бъдат съгласни. Според комисаря шофьорите ще могат да пренощуват в камионите, но савмо на тези паркинги. 

Относно каботажа, международния трафик и правилата за командироване комисията е категорична, че международният трафик за ограничено време и транзитът не трябва да принадлежат към правилата за командироване. Каботажът обаче трябда да се прилага от първия момент.

Освен това всички правила, които ще важат за операторите на ЕС, ще се прилагат и за тези от трети страни. Държавите членки ще могат да прилагат и допълнителни ограничения във вид на квоти или разрешителни.

Тези теми ще се доработят в детайли заедно с екипа на комисар Булц, който остава в България. Това допълни министър Московски. Булц поясни, че преговорите ще продължат между половин и една година. 

Превозвачите обаче не се отказват от планирания протест по време  на срещата за Западните Балкани. "Булц прие нашите минимални изисквания по четирите точки, но ние сме притеснениу че почти нищо не зависи от нея. Затова ще протестираме, защото ако мерките бъдат приети, сме заплашени от пълно изчезване. Утре в 13 часа ще има международна пресконференция с колеги от съседни държави и там ще излезем с решение за протестите. Това заяви Илиян Филипов от българския транспортен бранш.