За 5 години земеделците у нас са регистрирали 8623 нови трактора и 1351 нови комбайни

Най-голямата самоходна пръскачка в света, чийто резервоар събира 9 хиляди литра разтвори за пръскане, може да се види на започналото днес на летището край Стара Загора 11-о поред международно специализирано изложение за селскостопанска техника "БАТА АГРО". Тук е нейната световна премиера, наесен ще я видят и в Италия, обясниха организаторите от Българската асоциация на търговците на агротехника. Тя е дела на датска фирма и струва 470 хиляди евро.

В изложението тази година участват около 210 фирми от страната и чужбина, изложбената му площ е 36,5 декара. Световната премиера на най-голямата в света самоходна пръскачка е на изложението край Стара Загора. Резервоарът й събира 9 хиляди литра разтвори за пръскане.

Световната премиера на най-голямата в света самоходна пръскачка е на изложението край Стара Загора. Резервоарът й събира 9 хиляди литра разтвори за пръскане.

При откриването на форума зам.-министърът на селското стопанство и храните Атанас Добрев съобщи, че в периода 2012-2017 г. у нас са регистрирани 8623 нови колесни трактора и 1351 нови зърнокомбайна. За подмяната на старата и амортизирана земеделска техника помага познатата и вече успешно прилагана мярка 4.1 за инвестиции в земеделските стопанства от Програмата за развитие на селските райони в периода 2014- 2020 година, изтъкна той. Добрев съобщи, че по мярката са сключени общо 1440 договора с общ размер на одобрените разходи 1,3 млрд лева, като размерът на субсидията е близо 760 милиона лева. От одобрените проекти 1302 включват инвестиции за селскостопанска техника, общият размер на одобрените разходи по тези проекти е 1 милиард и 155 милиона лева, а одобрената субсидия е в размер 675 милиона лева. Тази година в изложението "БАТА АГРО" участват около 210 български и чуждестранни фирми.

Тази година в изложението "БАТА АГРО" участват около 210 български и чуждестранни фирми.

За периода от прилагане на мярка 4.1 са извършени плащания по 669 проекта, изплатена е субсидия за близо 195 милиона лева, като одобрените разходи са в размер на 325 милиона лева. По 618 проекта за селскостопанска техника е изплатена субсидия в размер на 175 милиона лева с общ размер на одобрените разходи за техника в размер на 295 милиона лева.

Налице е ясна тенденция към закупуване на нова земеделска техника, обобщи зам.-министър Атанас Добрев. Зам.-министърът на земеделието и храните Атанас Добрев съобщи интересни факти за развитието на машинния парк в българското земеделие.

Зам.-министърът на земеделието и храните Атанас Добрев съобщи интересни факти за развитието на машинния парк в българското земеделие.