По 240 критерия жителите на столицата ще дават мнението си за качеството на живот

София ще се присъедини към един от най-големите и утвърдени световни индекси за оценка на градовете. Новината съобщи новият президент на Международната федерация за недвижими имоти (ФИАБЦИ) Асен Македонов, който бе представен на събитие във Военния клуб.

Индексът CPI (City Prosperity Initiative) е на програмата на ООН UN-Habitat. Създаден е преди 20 години и осигурява база данни за състоянието на градовете по света. В CPI са включени над 400 града в 46 държави, като те се оценяват от техните собствени жители по 240 критерия. Индексът се подновява всяка година.

Българската столица с готовност ще се включи в инициативата, защото така задълбочено ще бъде измерено качеството на живот в София, заяви главният архитект на София арх. Здравко Здравков.

CPI е всестранен индекс, който е разделен на шест главни части. Едната от тях е оценката на жителите за общото задоволство от живота в техния град. Друга важна част измерва възможностите на града да осигурява равнопоставеност на различните социални групи и какви възможности създава за включване на хора в неравностойно положение в различни икономически, политически и културни активности.

Има отделна група показатели, които измерват екологията на населеното място: дали общината пази и доколко насърчава запазването на природните дадености, какво е замърсяването в града, дали се прави нещо значимо за намаляване на последиците от замърсяванията и т.н.

Столичани могат също да дадат оценка и за управлението и законодателството в града си. Те оценяват капацитета на местната власт да отстоява запазването на законността и дали управляват ефективно града.

Друга част от индекса измерва възможностите на градската икономика да осигури достатъчно работни места и доходи на жителите му.

Последната част от индекса дава възможност на гражданите да оценят инфраструктурата и нейното развитие, като дават оценки за градския транспорт, пътната инфраструктура и инфраструктурата за доставяне на вода и пречистването ѝ, телекомуникациите и др.

“Индексът е отворен и за други големи градове в страната, които, надявам се, ще се присъединят към него”, обясни Асен Македонов. Той прикани и предприемачи в сферата на имотите да участват в ежегодното състезание за т.нар. оскари за имоти - състезание на ФИАБЦИ за вече построени и работещи от поне 1 година сгради.

Асен Македонов
Асен Македонов