“Електроразпределение Север” - част от групата “Енерго-Про” във Варна, планира през тази година увеличение със 116% на инвестициите в област Разград. Това съобщи главният изпълнителен директор на енергийната компания Момчил Андреев на среща с областния управител на Разград Гюнай Хюсмен. 3,5 млн. лв. ще се вложат в реконструкция на мрежата, обновяване на възлови станции, подмяна на електромери и изнасяне на табла. През миналата година инвестициите в такива дейности са били 1,62 млн. лв.

Извършена е рехабилитация на възловите станции “Сеново” и “Разград” и на подстанция “Вихър” в Завет. Обновени са ключови въздушни електропроводи и кабелни линии.

В резултат на вложените средства се повишило качеството и сигурността на електроснабдяването в областта и се осигурила възможност за присъединяване на нови индустриални и битови обекти.

Броят на прекъсванията по електроразпределителната мрежа през 2017 г. намалял с 9% спрямо 2016 г., а продължителността на непланираните ремонти - с 28%.

“Енерго-Про” организира и изнесени офиси, където клиентите могат да се възползват от услугите на компанията, без да пътуват до най-близкия център за обслужване на клиенти. На 28 май такъв ще има в Лозница. Преди това е имало в Исперих, Кубрат, Цар Калоян, Самуил и Дянково.

По време на срещата между Андреев и Хюсмен била обсъдена и съвместната работа на компанията и органите на реда в Разград за противодействие на кражбите на ток. През последните 5 години в област Разград са констатирани 904 случая на неправомерно потребление. 25 от нарушителите имат по две и повече регистрирани нарушения.

През периода 2015 – 2017 г. са осъдени 76 души, като един е с ефективна присъда, 25 са с условни, а 50 души - с пробация.