Министърът на туризма Николина Ангелкова заяви по време на форум за макрорегионално сътрудничество в областта на туризма и енергетиката, че една от темите, които ще бъдат обсъдени, е дали е необходимо да се създаде единна стратегия за енергийна ефективност в сектор "туризъм", която да подпомогне усилията на малките и средни предприятия, за да се получава все повече качествен туристически продукт.

Днешният форум е включен в календара на Българското председателство на Съвета на ЕС. Конференцията е посветена на сътрудничеството в областта на туризма и енергетиката на държавите, попадащи в обхвата на Дунавската стратегия.

Пред журналисти министър Ангекова допълни българското предложение и с възможността да се потърси и по-специален финансов инструмент за сектор "туризъм", като това може да стане и чрез конкретна приоритетна ос в различните оперативни програми за следващата многодишна финансова рамка.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви по време на форума, че гарантирането на енергийната сигурност за България и региона, както и развитието на енергията от възобновяеми енергийни източници дават ясната връзка между енергетиката и туризма.