Финландската компания Patria извърши тестови изпитания на бойната машина Patria AMV 8x8, комплектувана с израелската 30 mm оръжейна система Rafael

Финландската фирма Patria, която има намерение да се включи в модернизацията на сухопътната техника на Българската армия, извърши изпитания на машината, съоръжена с 30 mm оръжейна система Rafael Samson MK II Remote Station Weapon (RWS), по предварително планирана процедура.

Изпитанието се проведе на 23 май на полигона в село Анево, където представители на правителството, офицери и висши военни, представители на български фирми от военната промишленост имаха възможност да наблюдават стрелкови изпитания, включващи стрелба по движещи се и стационарни мишени от място и от движение.

Много добри резултати, които отговарят на техническите изисквания на Сухопътни войски, показаха изпитанията.

Това не е комерсиална презентация, а третото по рода си реално изпитание, което демонстрира качествата на бойната машина Patria AMV и преди всичко нейното действие и съвместимост с различни оръжейни системи и конфигурации. На изпитанията в Казанлък, на полигона Тюлбето през 2017 г. Patria AMV беше съоръжена първо с 30 mm словашка оръжейна система Turra, а по-късно с норвежка оръжейна система Кongsberg MCT-30, докато на 23 май изпитателните стрелби бяха с израелската система Rafael. Успешните изпитания демонстрираха гъвкавост и съвместимост с друга ефективна оръжейна система, показвайки ефикасна интеграция на различни подсистеми.

Основното предимство на Patria AMV e модулната ѝ архитектура. Тя позволява лесно и просто да се адаптира в най-широк кръг от варианти на машината за различните нужди на армията, например: бронетранспортьор, командно-щабна, линейка, ремонтна машина и др. За първи път в България на язовир “Копринка” в реални условия бяха демонстрирани амфибийните способности на бойната машина за пехотата Patria AMV. Тя показва изключителните си способности и предимствата, които има за войниците, като преминава през реки и езера без допълнителна поддръжка. Patria AMV e доказана в битки бойна машина, например в Афганистан. Тя осигурява изключителна мобилност, защита и огнева мощ срещу всички модерни предизвикателства.

Patria има намерение да участва в процедурата за избор на доставчик за нови бронирани модулни машини за пехотата. В случай че бъде избрана за изпълнител, Patria планира да трансферира технологии в България с цел да произвежда сухопътни бойни машини Patria AMV съвместно с български фирми.

Трансферът на технологии ще увеличи значително способностите на местните компании и на местната отбранителна индустрия, ще позволи българските сухопътни войски да бъдат независими от външни доставки. Местното производство ще позволи също независима поддръжка, контрол при кризисни ситуации, по-добра логистика, което е инвестиция в българската икономика. Развитието на местно производство ще доведе до по-ефективни разходи за придобиване и експлоатация, като голяма част от парите на българските данъкоплатци ще останат в България.

“Различните изпитания в България показаха реалните възможности на Patria AMV, които отговарят на нуждите на българските войници. Нашата доказана нискорискова концепция за трансфер на технологии ще донесе значими ползи за българската отбранителна индустрия и за икономиката на страната”, каза Яне Райколянен, вицепрезидент на Patria Land.