До 2025 г. митниците ще станат изцяло дигитални. Един от проектите за това, финансиран с 12,27 млн. лв. по програма “Добро управление”, вече стартира и бе представен пред журналисти във вторник. Целта е да създаде безкнижна среда при обслужването на хората и фирмите. Времето за обслужване ще намалее с до 10%, а преминаването на стоки и освобождаването им ще се облекчи.

Проектът обхваща всички митнически системи за внос, износ и транзитно преминаване на стоки през България. Софтуерната поддръжка ще се извършва от Агенция “Митници”, IT компанията Gravis и “Информационно обслужване”. За да няма пробиви в информационната система БИМИС, действията на всеки администратор ще бъдат записвани и ще се проверяват непрекъснато. Те отговарят на всички европейски изисквания за сигурност.

Икономическите оператори трябва да се пререгистрират, за да получат по-високо ниво на сигурност, както и възможности за проверка на идентичността.

Той предлага достъп до централизирани европейски митнически услуги, а новите профили предлагат и повече опции за управление и редакция на профила. Това означава, че може да променя упълномощените си лица, да ограничава или разширява правата им за достъп, да променя делегираните профили.