За 2017 г. износът ни за Румъния възлиза на 2.1 милиарда, а общият ни стокооборот е 4.3 милиарда евро, каза на откриването на българо-румънски бизнес форум във Велико Търново зам.-министърът на икономиката Александър Манолев. Той съобщи, че румънски компании са инвестирали в икономиката на България над 200 милиона евро. Редица български компании вече работят успешно на румънския пазар.

Пред 24 компании от северната ни съседка и фирми от региона Манолев подчерта, че Велико Търново е едно много добро място за правене на бизнес. Промишлеността в региона е сред основните структуроопределящи отрасли. Предприятията са реализирали над 5 милиарда лева оборот за 2017 г. Сред тях най-голям дял имат услугите с 63%, след това производството с 28 % и селското стопанство с 8%. "През първите месеци на 2018 г. се наблюдава още по-сериозно оживление в икономически план в региона, намаляване на безработицата до 6.1%. Това е и един от регионите на България, който най-успешно изпълнява европейските проекти, като средно на човек от населението усвояването е 746 лв., а за община Велико Търново - 1000 лв.", каза зам.-министърът. Като предимства на региона той изтъкна благоприятното географско и транспортно положение, отличната информационна и комуникационна инфраструктура, наличието на висококвалифицирана работна ръка, разнообразието в икономическите отрасли и все по-сериозният интерес от страна на чужди инвеститори.

Пред бизнеса Манолев изнесе данни, че на национално ниво тази година ще е поредната с устойчив икономически ръст, като очакванията са за 3.8% ръст на БВП за 2018 г.. Той посочи, че България е изключително стабилна политически и финансово, с едни от най-добрите показатели на ниво ЕС и цитира поредното повишение в кредитния ни рейтинг с перспектива от стабилна на положителна.

"България се утвърждава и като една от най-привлекателните дестинации за чужди инвестиции през последните години. Все повече инвестиции се реализират в производства с висока добавена стойност като информационни и комуникационни технологии, електроника, автомобилно производство, електротехника и др.. В Министерство на икономиката полагаме сериозни усилия за намаляване на административната тежест. Инвестираме в държавната компания за индустриални зони. Вече има 9 работещи индустриални зони, които привличат инвеститори", каза Манолев.

Над 2.5 милиарда евро е сумата, която Министерство на икономиката чрез различни инструменти разпределя за малкия и среден бизнес, допълни той.

Заместник министърът посочи, че бизнес форума е поредна стъпка за разгръщане на потенциала на партньорство в контекста на Българското европредседателство и когато икономиките на двете страни са в подем, а отношенията между бизнеса бележат все по-добри връзки.

Кметът домакин Даниел Панов каза, че Велико Търново отчита 15% ръст на румънски туристи за м.г. Освен това има добри партньорства между фирми в хранително-вкусовата и сладкарската промишленост с компании от румънска страна. Панов съобщи на предприемачите за срещата с дипломатически мисии на Румъния, които са на двудневно посещение в старата столица. "Надявавам се тези партньорства да дадат ръст в икономиката и бизнеса", каза Даниел Панов. Като председател на сдружението на общините той обяви и че предстои среща на НСОРБ с Асоциацията на местните власти в Румъния, която ще активира взаимоотношенията както с местната власт, така и с бизнеса.

На форума бяха подписани споразумения за сътрудничество между български и румънски бизнес организации. Участниците си пожелаха срещата да завърши с подписването на редица договори между български и румънски компании.