В наддаването има и инвестиционен фонд

 Българо-американската кредитна банка (БАКБ), Инвестбанк и Пощенска банка са сред кандидатите да придобият “Банка Пиреос България”, твърдят източници от банкерските среди.

Пет обвързващи оферти са подадени за “Банка Пиреос България”, съобщи през миналата седмица гръцкият информационен сайт banks.com.gr. Според него сред тях били три български банки и един консорциум от фондове.

Собственичката на БАКБ Цветелина Бориславова не бе открита за коментар, но няколко източника потвърдиха, че банката участва сделката. Петя Славова, която е мажоритарен собственик на Инвестбанк, е потвърдила пред “Капитал” за офертата. “Ръководството на Инвестбанк смята, че консолидацията е най-доброто решение с цел по-добра ефективност на сектора”, коментира пред изданието Славова.

БАКБ и Инвестбанк се състезаваха и за придобиването на ТБ “Виктория”- дъщерна на затворената КТБ. БНБ даде одобрение и за двата трезора, но синдиците предпочетоха офертата на Инвестбанк.

Гръцкият сайт посочва като кандидат и базираната в Гърция “И Еф Джи Юробанк”, собственост на канадски инвестиционни фондове, която притежава Пощенска банка. През 2015 г. Пощенска придоби клоновете у нас на друга гръцка банка - Алфа банк.

Разнопосочни са твърденията за консорциума от фондове. Едни от източниците посочват американския Apollo Global Managment, който имал интерес и към Сосиете Женерал Експресбанк. Други смятат, че в битката е влязъл АDM Capital.

“Банка Пиреос България” е деветата по големина у нас с активи от 2,9 млрд. лв. За 2017 г. е отчела 14,5 млн. лв. печалба.