Собственици на малки бензиностанции излизат на национален протест на 26 юни пред Народното събрание. Недоволството им е срещу проектозакона за търговията с горива и нефтопродукти. Ще има протестни шествия на автоцистерни през „Цариградско шосе“, „Ботевградско шосе“ и Владая. На  среща във Велико Търново Сдружението на превозвачите и Сдружението на малките търговци на горива решиха, че ако протестът в София няма резултат, ще последва лавина от протести със затваряне на входно-изходните пътища за областните градове.

"Този закон ще доведе до фалит близо 400 малки бензиностанции, които държат 15 на сто от пазара на горива в страната. Според текстовете малките обекти са приравнени с големите вериги с гаранции от 200 до 500 000 лева и уставен капитал от 3 милиона лева.

Това е една бариера за малките и средни фирми, които не могат да си позволят да си увеличат капитала на 3 милиона лева.  Тези обезпечения нека да бъдат реципрочни, ние сме съгласни да се борим със сивата икономика – тя вреди на нас най-много. Нашите фирми купуват гориво с платен акциз и ДДС", каза председателят на сдружението Николай Николов.

Законът води до нелоялна конкуренция и ще лиши малките населени места от бензиностанции, смятат от бранша. Новата административна и финансова тежест, която проектозаконът за търговията с нефтопродукти предвижда, ще доведе до поне 10 % постъпване на горивата, прогнозираха собствениците на малки бензиностанции.