Министерството на икономиката очаква китайски експерти от агенцията по тютюна да дойдат у нас, за да оценят качеството на българската продукция. По време на срещатга 16+1 премиерите на България и Китай Бойко Борисов и Ли Къцян се договориха Китай да изкупува 10 000 тона български тютюн. В последните две години у нас са произведени 16 000 тона.

В събота Ли Къцян заяви на пресконференцията с Борисов - ние ще преработваме тези листа и искам да успокоя китайските производители, че това количество няма да се отрази отрицателно на Китай.

От министерството на икономиката заявиха, че износът на тютюн ще започне през 2019 г.

По време на формата 16+1 министърът на транспорта Ивайло Московски представи железопътните проекти, както и интермодални терминали и покани китайския бизнес да инвестира в тях. Това са жп линиите София-Перник-Радомир-Гюешево, както и Русе-Варна и Карнобат-Синдел. Последните два са част от жп коридора, който да свърже пристанищата Русе, Варна и Бургас с Кавала, Солун и Александруполис.

Московски презентира и мостовете на Дунав - при Силистра-Кълъраш, Оряхофо-Бекет, Никопол-Турну Мъгуреле, както и втория мост при Русе. Търси се инвеститор и за интермодалния терминал при Варна.