Преди да се качим на борда и след това, се заплаща абсолютно всичко

Да стигнеш от София до Париж за 2 часа само за 20 евро. Звучи прекрасно - бързо, евтино и удобно, чудесен начин за оползотворяване на уикенда.

Нискотарифните авиокомпании предлагат такива евтини полети до топтуристически дестинации. Но преди да се решим на пътуването, е хубаво да погледнем два и дори три пъти условията на тези оферти. Защото отиването до Париж може и наистина да е на цена от 20 евро, но в повечето случаи това не се отнася за връщането - билетът наобратно обикновено струва няколко пъти повече, което разваля иначе така привлекателната оферта.

От друга страна, уикендът наистина е най-подходящият момент за едно такова пътуване, защото багажът, който може да си вземем в цената от 20 евро, ще ни стигне за около два дни. Евтините билети позволяват

носенето само на

ръчен багаж,

за по-голям чекиран куфар се доплаща. Размерът на ръчния багаж при трите нискотарифни компании, които оперират в България – “Уиз Еър”, “Райънеър” и “Изиджет” е почти еднакъв. “Уиз Еър” допуска 10 кг, побрани в куфарче или чанта с размери 55х40х23 см. За “Райънеър” те са малко по-малки – 55х40х20 см, отново до 10 кг, но е позволена и допълнителна малка чанта – 35х20х25 см, която може да се качи на борда. Това може да е дамска чанта или чанта за лаптоп и трябва лесно да се побира под седалката. В противен случай се налага глоба от 50 евро за всяка единица багаж.

При “Изиджет” също е позволена само една чанта, но без ограничения за тежестта. Тя трябва да е с размери 56х42х25 см, в които влизат и колелцата и дръжката на куфара.

“Райънеър” отдавна имат политика ръчният багаж само на пътниците, закупили допълнителен пакет “Приоритет”, да бъде качван на борда на самолета. На останалите той се натоварва в багажното отделение и им се връща при пристигането. От няколко дни тази практика беше въведена и от “Уиз Еър”.

Пакетът “Приоритет” при “Райънеър” гарантира освен две чанти на борда и достъп до багажното отделение над седалките преди другите, а и елиминира чакането на лентата за ръчен багаж. Цената му започва от 6 евро. Wizz Priority на практика също осигурява две чанти на борда, тъй като дава право за качване на ръчния багаж и за взимане на още една малка чанта до 40х30х18 см. Пакетът струва между 10 и 24 лв., ако се закупи онлайн или чрез колцентър, или 50 лв. от летището, и гарантира предимство при качването на борда.

Това обаче не важи за чекирането и преминаването през проверката за сигурност. За нея е нужен отделен пакет.

Има заплащащи се услуги и за гарантирано пристигане навреме, за неограничени промени на полета без заплащане на такса, за запазване на избрана цена и място на полет за период от 48 часа, ако не може да вземете бързо решение дали да пътувате.

Добре е още при закупуването на билета да сме убедени, че впоследствие няма да се изкушим да си добавим още един куфар. Цената за

допълнителен

багаж

е различна в момента на резервация на полета, увеличава се, ако решим да го добавим онлайн, преди да излетим, а още по-голяма е, ако го направим на място на летището.

Като цяло не е добра идея да правим каквото и да е на летището. Чекирането на място се таксува от нискотарифните компании. Онлайн то става лесно и безплатно, стига да не се изпусне моментът. Срокът при “Изиджет” е 30 дни преди полета, ако е запазено място, и до два часа предварително без запазено място.

При “Райънеър” той е между 60 дни и 2 часа преди качването, а при “Уизер” – от 30 дни до 3 часа. Двете компании имат и мобилни приложения, които позволяват чекиране по телефона, което изключва нуждата от разпечатване на бордната карта. Но ако я нямаме на мобилното си устройство,

по-добре да сме

я принтирали

предварително,

защото това също ще бъде таксувано на летището – например с 20 евро от “Райънеър”.

В случай на изпускане на полета най-добрият вариант може да се окаже резервацията на нов билет. “Райънеър” налага глоба от 100 евро, за да ни намери друг вариант за полет, а “Изиджет” - 90 евро.

Всички данни при резервация на полета трябва да се проверят много добре, защото промените може да струват скъпо. При “Уиз Еър” промяна на име на пътника се таксува 91 лв. за всяка отсечка от полета. Онлайн е безплатно само ако се променят не повече от 3 знака в името, при разширяване на съкратено име до пълно име, за да отговаря на пътническите документи или при смяна на пола (т.е. на обръщението).

Може да се направи обаче само една безплатна промяна. “Райънеър” дава възможност за корекции на грешки в името или на датата до 24 часа след резервация на полета. След този период това може да струва до 60 евро и дори до 90, ако се прави на летището.

Всички тези промени, корекции, запазване на допълнителни услуги освен онлайн могат да се извършат и с помощта на оператор, отговарящ при позвъняване в кол- центъра на компаниите. Това може и да е по-лесният вариант, но

разговорът с

телефониста

също си има

цена

“Изиджет” взимат по 5 евро за извършване на услуга, която може да се направи и по интернет, а “Уиз Еър” – по 15 евро.

Ако пътуваме с компания или сме на романтичен меден месец с половинката, отново трябва да си платим, за да прекараме времето си заедно и в самолета. Изборът на места не е безплатен. “Райънеър” ни дава следните опции: 15 евро за места с допълнително място за краката, 13 евро за първите редове и 4 евро за стандартни места. За “Уиз Еър” цените са съответно 35, 24 и 16 лв.

Ако пътуването е семейно с малки деца, компаниите предлагат някои привилегии. Качването на борда на самолетите на “Уиз Еър” е с предимство, ако сме с бебе, минава се по-бързо и през проверката за сигурност.

На борда безплатно може да се вземе сгъваема детска количка или малко кошче. Бебето може да пътува в ръцете на възрастен придружител срещу такса от 16 до 54 лв. за еднопосочен билет. Кошче за кола ще струва колкото още един пътник в самолета, но пък се прави отстъпка за храни и напитки за бебето, допълнителни дрехи, биберони, мокри кърпички, малки играчки и по един памперс за всеки час от пътуването.

Политиката на “Райънеър” за пътуване на деца под 12-годишна възраст е

поне един от

възрастните да

закупи място в

самолета

Така за децата изборът на седалка ще е безплатен. Бебетата получават два броя безплатно оборудване, допълнителна бебешка чанта до 5 кг, а освен това екипажът ще затопли бебешкото шише и ще осигури удобства за преповиването на детето.

Тенденцията за взимане на допълнителни пари за предварителен избор на места става все по-обезпокоителна, особено когато се отнася за разделянето на децата от родителите им. Британската служба за гражданска авиация CAA започна разследване на проблема и изчисли, че пътниците в страната плащат около 547 млн. долара годишно за такива резервации. Всеки пети от отказващите да доплатят за място бива разделен от семейството и приятелите си по време на полета.

Дори и след настаняването в самолета на избраните от нас места неприятните изненади не свършват. В почти всички случаи храната, предлагана от нискотарифните компании на борда, не се подарява. Не се полага дори шише вода.