Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на „Лайънс Хед Инвестмънт“ АД да закупи една от най-големите бизнес сгради в София и страната – намиращият се на булевард „Цариградско шосе“ „Мегапарк“. Решението на антимонополния орган е взето на 5 юли.

Това е една от първите придобивки в страната на „Лайънс Хед“, която е съдружие между AG Capital на Христо Илиев и южноафриканския фонд Old Mutual Group. Още при обявянето на първата придобивка - „Полиграфия Офис център“, Илиев съобщи, че той и съдружниците му търсят подходящи първокласни имоти, в които да инвестират.

Мотивите за закупуване на „Мегапарк“, посочени пред КЗК, са, че пазарът на офис площи се възражда и дружеството желае да се възползва от благоприятните условия.

Самата „Лайънс хед“ има още три такива офис сгради в Букурещ и по всяка вероятност ще продължи да купува бизнес сгради и дори молове и логистични имоти в България.

Стойностт на сделката за придобиване на „Мегапарк“ не се обявява. Сградата има 75 хил. квадратни метра офиси и се продава от австрийския фонд Universale International Realitaten, който е дъщерна компания на Unicredit Bank Austria, и австрийската CA Immo. Когато строителството й започна преди около 11 години тя бе оценена на 96 млн. евро.