Компанията “ПФФ ТМТ Бидко 2”, собственост на чешкия милиардер Петр Келнер, е обжалвала решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), с което тя му отказва да придобие Нова телевизия. Това беше потвърдено от Върховния административен съд.

Келнер е обжалвал решението в четвъртък - последния ден от обявения за това 14-дневен срок. Делото ще бъде разпределено на съдия докладчик.

КЗК наложи на 19 юли забраната си холандското дружество на най-богатия чех да придобие контрол върху дейността на “Нова броудкастинг груп” и непряко върху нейните дъщерни дружества “Нет Инфо” и “Агенция Ева”.

Като мотиви антимонополният орган изтъкна водещите позиции на придобиваното предприятие в областта на медийните услуги, което може да застраши конкурентната среда в този пазар. Опасения имало и за хоризонталното припокриване на дейностите на участниците в концентрацията на пазара на онлайн търговия.

Шведската MTG обяви през февруари тази година намерението си да продаде своето 95-процентно участие в българската “Нова броудкастинг груп” на инвестиционната компания PPF Group. Това включва тв каналите “Нова”, “Кино Нова”, “Диема”, “Диема Спорт”, “Диема Спорт 2”, “Диема Фемили”, дигиталната компания “Нетинфо”, радио “Нова нюз” и издателска група AtticaEVA.

Другата българска сделка на Петр Келнер в България обаче беше успешна. Само преди 5 дни чехът получи разрешение от Европейската комисия да придобие бизнеса на телекома “Теленор” у нас, в Унгария, Сърбия и Черна гора.