През миналата седмица ЧЕЗ е подала жалба срещу КЗК заради отказа българските активи на чешкото дружество да бъдат придобити от “Инерком”. В края на юли административно дело срещу регулаторния орган беше заведено и от фирмата купувач.

За жалбата е съобщил главният финансов директор на ЧЕЗ Мартин Новак в интервю за чешката информационна агенция СТК. От ВАС също потвърдиха информацията.

Според Новак съображенията на КЗК, че сделката ще допринесе за доминантна позиция на “Инерком” на българския пазар, което ще доведе до негативни последствия за конкуренцията, са неоснователни. Той подчертава, че “Инерком” е завела жалба отделно и действията им не са общи. Ситуацията в България ще бъде допълнително анализирана от ЧЕЗ през есента, допълва още Новак.

От думите му се разбира и че преговори с втория кандидат в класацията - “Индия пауър”, все още не са започнати. “Засега сме се спрели на “Инерком”, това е основният кандидат, победителят в надпреварата. Ако нещата се променят, разбира се, имаме и друг кандидат. Но да се говори за това днес, е твърде прибързано”, заявява Новак.

Все още тече и арбитражното дело, което ЧЕЗ заведе срещу България през 2016 г. Искът е за стотици милиони евро затова, че държавата ни не защитавала дейността на чешката фирма у нас.