l От 34% през 2014 г. сега делът на нелегалните изделия е 5,8% 

l Трафикантите вече използвали деца 

l България е сред страните в ЕС с най-ниска контрабанда

През първото тримесечие на 2018 г. делът на незаконните цигари, продавани в България, е паднал за първи път под 6%, откакто “Инициатива срещу незаконната търговия” изследва празните опаковки от цигари. Това съобщиха вчера от инициативата на среща, на която присъстваха премиерът Бойко Борисов, зам.-главният прокурор Иван Гешев, министърът на вътрешните работи Валентин Радев и представители на бранша и на обществени организации.

Делът на контрабандните цигари е вече 5,8%, докато при старта на инициативата през 2014 г. той беше 34%. Това означава, че за последните четири години той е намалял 6 пъти.

В същото време обаче в контрабандата на цигари вече се включват деца, отбеляза премиерът Бойко Борисов. “77 задържани трафиканти и превозвачи имаме, като

16-17 от тях

са деца

Използват ги, за да ги превеждат до депата”, каза Борисов.

В много градове, в които през последните 4 години контрабандата бе твърде висока, сега е намаляла дори под средната за страната. Така е например в градове като Свиленград и Сандански, които заради разположението си близо до граници години наред бяха в челото на класациите по консумация на контрабандни цигари. През първото тримесечие на 2018 г. делът на контрабандните цигари в Сандански например е бил едва 3% при 10,9% в края на м.г.

В Свиленград само за едно тримесечие делът на нелегалните цигари е паднал от 28 на 19%.

В същото време обаче има градове като Асеновград и Перник, в които контрабандата се е увеличила в пъти за последното полугодие и е доста над средната за страната.

Делът на цигарената контрабанда в България е под средноевропейското равнище и в пъти по-нисък от този във водещите по нелегална търговия държави. (Виж графиката)

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев припомни, че от април тази година в МВР всяка седмица се изготвя справка за заловените количества нелегални цигари и нарязан тютюн. Според данните на МВР за шестте месеца

иззетият тютюн

е близо 20 тона,

а цигарите – 10 568 039 къса. “Резултатите са добри и още по-добри, когато има образувани досъдебни производства - общо за последните 6 месеца те са 553 за 28-те областни дирекции на МВР”, каза Радев, като отличи дирекциите в Пазарджик и Хасково.

Във вида на цигарите, които са контрабандни най-често, няма големи изменения. На първо място са марките, които нямат аналог на легалния пазар. Следват цигари, които са имитация на марките на “Карелия”, след това - на “Филип Морис” и т.н. Основно те идват от неизвестни производители, на второ място - от Македония, след това от Сърбия и от други съседни държави.

Премиерът изрази увереност, че намаленото ниво на незаконно потребление на цигари е

част от общото

изсветляване на

икономиката в

страната

и държавата ще продължи да прави решителни стъпки в тази посока и занапред.

Той припомни, че са били необходими няколко години, докато накара митниците, МВР и НАП да си споделят данни. Но сега вече още когато камионът влиза на границата, вече се знае дали фирмата собственик е плащала акциз и данъци, и прокурорът идва на браздата с готова информация, каза той.

Премиерът заяви, че

борбата с

контрабандата

не е кампанийна

дейност

и неслучайно бюджетът е с 2 млрд. лв. излишък, при все че е започнал с дефицит. “Като се тегли чертата, това е повече спокойствие за гражданите, повече приходи в бюджета и възможност да се подобрява качеството на живот. Освен това се дава възможност на родното производство да се развива по-добре”, отбеляза Борисов.

Емил Димитров - шеф на парламентарната комисия за наблюдение над приходните агенции, изтъкна, че на практика България е приключила напълно с проблема за производството на контрабандни цигари, което вече е напълно разбито.

Премиерът: Да не жънат канабис, ще ги хванем. По-добре да прибират царевицата

Много сериозно сме се подготвили за “жътвата” на канабиса и съветвам жетварите да не ходят да го жънат.

Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на срещата за представяне на новите данни за нелегалните цигари.

Той съобщи, че сутринта е имал оперативка с МВР и службите и тази година те са се подготвили добре. “Наблюдаваме ги отгоре и сме се приготвили”, заяви Борисов по адрес на хората, които са засели ниви с канабис.

Той обясни, че се чака времето за обирането му, за да имат службите доказателства за пред съда, че не става въпрос за канабис, който е израсъл на самотек.

“Казвам им, за да знаят. Положили са труд, садили са го, но да не го берат.

По-добре да не се вкарват в затвора, а да идат на полето да прибират царевица, слънчоглед. Толкова много продукция има за прибиране, нека бъдат полезни”, заяви премиерът.

Борисов: Още 200-300 млн. лв. ще дойдат, като затегнем горивата

Сега ще видите, и при горивата ще има изсветляване, както имаше при цигарите. Убеден съм и минимумът, който трябва да съберем, е към 200-300 млн. лв.”, заяви премиерът Бойко Борисов, обяснявайки успехите в увеличаване на приходната част на бюджета.

Той заяви, че правителството няма намерение да отстъпва в борбата срещу нелегалните продажби на гориво с новите промени в закона. “Имаше голяма съпротива, нали чухте как казват: Не ни закачайте - ние сме малки, бедни петролни фирми”, каза Борисов.

Той подчерта, че в пари борбата с контрабандата са стотици милиони левове. Тези приходи са позволили да се правят извънредни разходи в много сфери. “Позволиха ни да вдигнем заплати и пенсии, да дадем коледни добавки на пенсионерите и допълнително пари - 15 млн. лв. на БАН, 10 млн. лв. на Софийския университет, стотици милиони за въоръжение на армията, 15 млн. лв. за метрото. Това нямаше да бъде възможно, ако не бяхме намалили контрабандата”, подчерта Борисов.

Той отчете приноса на прокуратурата и митниците в тази борба. “Преди година и половина решихме с главния прокурор и с митниците всяка сряда да се събираме, на която среща заедно с МВР и НАП отчитаме предната седмица и планираме следващата. Така че личното ангажиране на прокуратурата с тази тема има съответния резултат и води до бързо реагиране на отделни звена по райони”, каза Борисов.

Производството на нелегални цигари в България на практика е напълно разбито, заяви по време на срещата Емил Димитров, председател на парламентарната комисия за наблюдение над приходните ведомства.
Производството на нелегални цигари в България на практика е напълно разбито, заяви по време на срещата Емил Димитров, председател на парламентарната комисия за наблюдение над приходните ведомства.