Германия иска икономиката на Турция да се развива и никой няма интерес от дестабилизацията й. Това заяви днес в Берлин германският канцлер Ангела Меркел след среща с босненския президент Денис Звиздич, цитирана от ТАСС и БТА.

Никой (...) няма интерес от икономическа дестабилизация на Турция. За нас е изгодна стабилната икономическа обстановка край (външните граници) на Европа. Германия иска да види процъфтяваща от икономическа гледна точка Турция, това е в наш интерес, заяви Меркел.

Трябва обаче да се направи всичко възможно, за да се осигури независимостта на централната банка, допълни канцлерът, цитирана от Ройтерс.

Рязкото поевтиняване на турската лира през последните дни е свързано с напрежението в отношенията между Анкара и Вашингтон. САЩ настояват да бъде освободен евангелисткият проповедник Андрю Брънсън, арестуван в Турция по обвинения във връзки с терористични организации. След отказа на Анкара, американските власти обявиха санкции срещу двама турски министри.

В петък, 10 август, турската лира постави нов исторически минимум спрямо долара и достигна курс от 6,41 лири за долар. Курсовите колебания бяха повлияни и от изявлението на американския президент Доналд Тръмп в петък, че е разпоредил удвояване на вносните мита за стоманата и алуминия от Турция до съответно 50 процента и 20 процента.