417 млн. лв. предоставя Фондът на фондовете за инвестиции в градско развитие и стартиращи компании, заяви изпълнителният директор Светослава Георгиева във вторник. Тя посочи, че посредниците вече са избрани, а до края на годината се очаква крайните получатели да могат да кандидатстват за финансиране.

Фондът за градско развитие, финансиран по ОП “Региони в растеж”, предоставя 353,3 млн. лв. Посредниците са Обединение “Фонд на устойчивите градове” за регионите Юг и София. То включва Обединена българска банка, “Фонд ФЛАГ”, Фонд за устойчиво градско развитие и “Българска консултантска организация”. За регион Север посредник ще бъде “Регионален фонд за градско развитие”, в който са “Сосиете Женерал”, “Елана инвестмънт”, “Елана холдинг” и “Болкан адвайзър”. Те ще осигурят и допълнителен ресурс, който ще бъде малко над 40% от финансирането. Така общата сума става близо 600 млн. лв.

За развитието на стартъпи ще бъдат предоставени 64,7 млн. лв. Фондът, който ще финансира предприемачи в най-ранен етап с 27 млн. лв., ще се управлява от обединение “АД-Венчърс”. 37 млн. лв. са средствата за стартиращи компании, които вече имат напредък в развитието си и ще се управляват от “Некст Тех Венчърс”.

Компаниите ще могат да се възползват от финансиране от 25 хил. евро до 1 млн. евро. Георгиева посочи, че се очаква над 200 предприятия да бъдат финансирани. През есента ще стартира наново подборът за 35,7 млн. лв., защото сега е останал само един кандидат, който отговаря на условията.