Ако в “Асарел-Медет”, в “Елаците”, в “Горубсо-Мадан”, в “Горубсо-Златоград” не бяха направени инвестициите от собствениците, досега рудодобивът щеше да бъде закрит, казва председателят на Българската минно-геоложка камара и зам.-председател на КРИБ

-н Вълканов, колко произведе миннодобивната индустрия през 2017-а и през първата половина на 2018 г.?

- За 2017 г. са между 2,7 и 3 млрд. лв. Основният дял, разбира се, е на рудодобива. Тази година полугодието ще бъде равностойно на 2017 г., но трябва да съобщим, че цените на цветните метали на Лондонската метална борса спаднаха между 20 и 30%.

- Това как се отразява?

- Отрицателно, но ние имаме правила - когато цените са високи, инвестираме много, за да може, когато паднат, да запазим заплатите на хората. Целта ни е да запазим производителността и продукцията, която сме достигнали. Ние имаме растеж, защото увеличаваме производителността. Това става с три основни критерия - нови машини, нови технологии и високо заплащане.

- Излиза, че, за да е успешен минният бизнес, трябват находища, нови технологии, инвестиции, пазари и хора. Нещо пропускаме ли?

- Пропускаме държавата, тя може да пречи, може и да помага със своята данъчна политика. Казвал съм го много пъти - сегашното правителство спази ангажимента да не променя данъците, което ни успокоява.

- Вие много хвалите правителството и банките, добра ли е бизнес средата?

- За бизнеса в една държава е важна законовата рамка. И е добре да знаем за по-дълъг период от време, че няма да бъде променяна. А ако нямаме добра банкова система, няма да имаме и развитие на бизнеса. Всеки един бизнес се прави с кредити. Ако нямаме банки, които да дават кредити, и то със сравнително добри лихви, няма и развитие на бизнеса.

- Колко станаа инвестициите в сектора?

- Още нямаме отчети за 2017 г., но са към 5,5-6 млрд. лв. Малко са секторите с такива инвестиции.

- Миннодобивната индустрия дава 5% от БВП, прогнозирахте миналата година, че ще стигне 7 на сто, кога?

- Прогнозирах, но не съм предвиждал, че цените на металите ще паднат толкова рязко. А те влияят върху БВП.

- Кое натисна цените? Търговската война на Тръмп ли?

- Да, това е една от причините, тъй като в момента Китай и други производители, които правят голям износ за САЩ, го спряха. И това се отразява предимно на цените на цветните метали.

 - Колко време очаквате да продължи?

- Може да бъде по-малко от година, може да е година, три, но няма да бъде един или два месеца, ще е продължителен процес.

- Производителността в сектора е 2,5 пъти по-висока от средната у нас. А как стои, сравнена с водещите в света?

- Ние работим с руди с много ниско съдържание на металите. Рудите в медните ни находища - “Асарел”, “Елаците”, са с 0,22-0,24% съдържание на мед, докато има находища в Чили, Перу със съдържание от 10-15%. Съдържанието на оловно-цинковите руди в България е от порядъка от 4 до 6%, а пак давам пример с Перу, там е 15-20 на сто, има и 30%. И благодарение на големите инвестиции, които сме направили, можем да стоим на пазара. Без тези вложения и увеличение на производителността отдавна да бяха закрити повечето находища.

Ако в “Асарел-Медет”, в “Елаците”, в “Горубсо-Мадан”, “Горубсо-Златоград” не бяха направени инвестициите от собствениците, досега рудодобивът щеше да бъде закрит. Защото стоката е пазарна, Лондонската борса определя колко струва оловото и ако себестойността ти е по-висока, фалираш.

- Какви са доходите на работещите в миннодобивните компании?

- Има заплати по 3000, 4000, 5000 лв., но не мога да кажа, че това е правило. Средната работна заплата е 1900 лева. И тя е сред най-високите в страната. Миньорите получават това, което заработят, и така е най-справедливо.

- Намалява ли сивият сектор в икономиката?

- Преди няколко дни премиерът Бойко Борисов направи отчет за битката със сивия сектор и виждаме 2 млрд. лв. излишък в бюджета. Една държава се прави от данъците, които плащат гражданите и фирмите. И когато сивият сектор намалява, то се увеличава бюджетът, оттам парите отиват за заплати, пенсии. Когато не плащаш осигуровки, няма пари за пенсии. Затова моята битка е била да няма плащане на ръка. Но трябва и работниците да не се съгласяват да получават една част от заплатите си под масата.

- Как, ако работникът е заплашен от уволнение?

- Затова съм казвал, че това трябва да се криминализира и ръководителите, които правят това, да бъдат съдени. Често казваме, че сме най-бедната държава в Европа. Аз смятам, че не сме най-бедната, а сме държавата с най-много укрити доходи. Не казвам, че това може да се изкорени от раз, но поне големите фирми да дават пример.

- Привличат ли високите заплати млади хора при вас?

- Има много млади хора, които започват работа при нас. Заради условията на труд - съвременни, това включва и дрехите, храната, машините. И, разбира се - заплащането. Когато си казал, че плащаш на 25-и, плащаш тогава. Правилата успокояват хората.

- Отворени сте към дуалното обучение, какъв е резултатът?

- Отдавна започнахме тези инициативи. Минно-геоложкият университет “Св. Иван Рилски” е изворът на кадри за нас. Всички големи предприятия го подпомагаме с изграждането на зали, купуване на техника, със стажантски програми, стипендии. При подготовката на специалисти със средно образование сме пионери в дуалното образование с паралелки в Мадан, Панагюрище, Пирдоп, където се подготвят по 60-70-80 ученици. Но пак казвам - най-важно за задържането на кадрите е високото и редовното заплащане, сравнимо с Европа.

- 60 вида суровини има в България, но не се разработват, а повечето се внасят. Защо?

- Големият проблем за разработване на нови находища са т. нар. зелени системи, зелен рекет, зелени хора. Така се спря разработването на ново находище в Трън, на волфрам във Велинград. Но така е не само в България, навсякъде по света се случва. Ние имаме огромни находища от шистов газ, от уран, от редки метали като волфрам, молибден.

- Като казахте уран и шистов газ, не звучи ли стряскащо да се добиват?

- Звучи стряскащо, защото хората не са запознати, че има нови системи, които са безопасни. Колкото до шистовия газ, още в социалистическа България се правеха сондажи и се доказваше наличието на шистов газ в районите на Търговище, Шумен, и не замърсиха водата. Добивът няма отражение върху житото или върху каквото и да било.

- Какво ще се случи с въглищната индустрия заради европейските изисквания за емисии?

- Европа и светът ще отиват все повече и повече към зелени технологии за производство на електроенергия. Колкото до България, мини “Марица-изток” имат бъдеще в следващите 10-15 г. Дори да започне да се строи атомна централа, това ще отнеме 8 до 10 г. В това време няма кой да замести мините.

- Ниски ли са концесионните такси в България?

- В България концесионните такси са на европейско ниво, това сме го доказвали много пъти. Няма нерегламентирано изнасяне на концентрат и на метали. Ние плащаме концесиите за производството на рудата още в мината и те всяка година се увеличават.

- На 18 август е празникът на свети Иван Рилски и на миньорите. Какво ще кажете на вашите хора?

- Винаги им казвам, че трябва да бъдат спокойни за своето бъдеще. Не сме допускали нашите служители да зависят от цените на металите. Те трябва да знаят, че ние инвестираме непрекъснато, увеличаваме производителността. Трябва да бъдат спокойни, да бъдат живи и здрави.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова и целият екип на министерството са винаги с нас и са съпричастни към дейността на индустрията ни. Изключително компетентни са. Винаги, когато имаме искания към държавата, го правим в диалог - и с министър-председателя, и с министрите.