Общините, които са кандидатствали за усвояване на средства от фонд “Земеделие” и имат одобрени проекти, ще могат да получават временно безлихвени заеми от държавния бюджет, за да могат с тях да посрещат междинните и финалните плащания към изпълнителите на проектите. Това предвижда проект за постановление на Министерския съвет, който земеделското министерство е пуснало за обществено обсъждане.

Едно от условията е общината да няма финансови задължения към фонд “Земеделие” освен в случаите, когато тези задължения са разсрочени или отсрочени. Предвидено е също размерът на заема да е до разликата между общия размер на одобрените за финансово подпомагане разходи, включени в заявките за плащане, и платеното по проекта авансово плащане от фонд “Земеделие”. В тази връзка е предвидено, че общината ще може да кандидатства за получаване на заема за извършване на междинно плащане след проверка на изпълнението на одобрена обособена част от инвестицията.

Парите ще се отпускат от специална сметка в БНБ, чийто титуляр ще е фонд “Земеделие”. Тази сметка ще се захранва всеки месец от финансовото министерство до размера, посочен от изпълнителния директор на фонд “Земеделие” на всяко десето число на месеца.