Изпълнителният председател на Българската стопанска камара /БСК/ Радосвет Радев се срещна днес с министъра на околната среда и водите Нено Димов, съобщи пресцентърът на БСК.

Двамата са обсъдили възможностите за задълбочаване на партньорските отношения между министерството и работодателските организации, предаде БТА.

Повод за срещата е идеята за въвеждане на продуктови такси върху излезлите от употреба текстилни изделия, за което БСК бе сезирана от Асоциацията на преработвателите и търговците на дрехи втора употреба (АПТДВУ) в началото на август. Радосвет Радев е посочил, че по данни на Асоциацията вносът на дрехи втора употреба у нас е средно по 30 тона на денонощие, като почти половината е за реекспорт (основно за страни извън ЕС), а едва 2-5 на сто от стоките подлежат на унищожаване. В тази връзка е и очакването на АПТДВУ предвижданите нови продуктови такси да не важат за целия внос, а само за онази част от него, която реално води до замърсяване на околната среда.

Министърът уточнил, че предстои създаването на работна група за изработване на наредбата за продуктовите такси върху текстила, в която ще бъдат поканени представители на Асоциацията.