От Българската стопанска камара (БСК) смятат, че държавата трябва да потърси причините за срива в Търговския регистър (ТР) и да предложи адекватни мерки за гарантиране на сигурната и безаварийна работа на държавните информационни масиви. Това се посочва в позиция на Камарата относно кризата с Търговския регистър, цитирана от БТА.

С удовлетворение отбелязваме, че дългоочакваното възстановяване на работата на Търговския регистър е факт. Заедно с това, факт са и множеството въпроси без отговор, се посочва в позицията.

Според БСК все още не е ясно дали цялата съществуваща в регистъра информация е възстановена и дали е гарантирана нейната конфиденциалност.

За пореден път в ситуация на криза действията на държавата бяха неубедителни, палиативни, пожарогасителни, а обяснението е "технически проблем", е посочено в позицията. Според БСК публичната дискусия, включително в Народното събрание, се е фокусира върху търсенето на виновник, а не върху търсенето на причините за проблема. Те смятат, че много по-съществено е как държавата ще гарантира, че подобни сривове няма да се случват в бъдеще и че обществените системи и регистри са надеждно защитени.

Това, което се случи с Търговския регистър, далеч надхвърля обяснението за наличието на технически проблем, за който потребителите получават извинения за причиненото неудобство, смятат от БСК. Случилото се с Търговския регистър поставя под въпрос изобщо функционирането на държавните информационни системи, изграждането на Електронното правителство и гарантирането на сигурността на данните, а оттам - сигурността на гражданите и фирмите, е посочено в позицията.

От БСК отбелязват, че очакват ясно и честно обяснение на причините за срива на ТР; ясно посочване на виновните лица и търсене на съответната отговорност от тях; ясно формулиране и прилагане на адекватни мерки за гарантиране на сигурната и безаварийна работа на държавните информационни масиви.