Правят втори за годината опит за концесиониране

Кабинетът стартира за втори път през тази година конкурс за концесиониране на плажа на курорта Албена. Първият конкурс бе обявен през май, но когато дедлайнът за подаване на документите наближи, процедурата бе отменена. Мотивът на туристическото министерство тогава беше, че при изчисляване на минималното концесионно възнаграждение е сбъркало и затова конкурсът трябва да се отмени и насрочи отново.

Според вчерашното решение на кабинета, взето по предложение на туристическото министерство, минималното концесионно възнаграждение, което ще плаща концесионерът на държавата, не може да е под 1,6 млн. лв. без ДДС на година. В майското решение за отложения конкурс то беше изчислено на 919 785 лв. без ДДС. Вчера от туристическото министерство обещаха да отговорят на въпроса къде точно са сбъркали първия път и защо плащането сега е увеличено почти двойно.

С друго вчерашно решение на Министерския съвет се дава начало на конкурс за концесиониране на плажа на Ривиера, като при него годишното плащане е 319 хил. лв. без ДДС. Конкурс за плажа на Ривиера също се прави за втори път тази година, но първият бе отменен, понеже бе обжалван от участници.

Плажовете и на двата курорта през последните две десетилетия се стопанисват от самите курорти, които получиха концесиите по право по силата на стария приватизационен закон. Договорът на Албена изтича през ноември, а на Ривиера изтече на 10 юли т.г.

Забавянето на процедурите може да се отрази фатално на следващия туристически сезон, защото хотелите в курорта вече имат договори за лято 2019 и в тях плажните услуги влизат в цената, каза през май шефът на Албена Красимир Станев. Вчера той не вдигаше мобилния си телефон.