В хотел в района на японската столица Токио динозаврите са рецепционисти и портиери, пише Франс прес.

Всеки гост на хотела, носещ името "Хенн на", което в превод означава приблизително "странен", е посрещан от два роботизирани динозавъра, които сякаш току-що са излезли от Джурасик парк. Те се раздвижват благодарение на детектор на движение, който ги предупреждава, че в лобито има хора. После приканват клиентите да се регистрират на тактилен екран, предава БТА.

Хотелът се намира в префектура Чиба близо до токийския Дисниленд. Нощувката е 130 евро. Той привлича много посетители, предимно семейства с деца, търсещи развлечение дори и след затварянето на увеселителния парк.

Освен динозаври-роботи там има и риби-роботи в аквариуми, а в стаите има роботчета с формата на яйце, които радват децата.

Хотелът в действителност е част от верига хотели. Флагманът й отвори врати през 2015 г. близо до увеселителен парк в Нагасаки и бе признат от Книгата за рекордите на Гинес за първия хотел в света с изцяло роботизиран персонал.

Сега има общо осем такива хотела, но някои от тях не са чак толкова ексцентрични, като този в Чиба. В четирите хотела в центъра на Токио например където отсядат основно бизнесмени, рецепционистите и портиерите на входа не са динозаври, а симпатични хуманоидки.

Роботите-рецепционисти, роботите-прахосмукачки, роботите-носачи, роботите-портиери успяват отчасти да задоволят желанието на клиентите. Но някои клиенти се оплакват, че роботите не могат да реагират на неочаквани ситуации или на сложни въпроси. Някои клиенти дори се оплакват, че процесът на регистрация в хотела поражда трудности за роботите-рецепционисти.

Видео: The Japan Times